Dieta 5 przemian czerpie z medycyny chińskiej.

Opiera się m in. na zasadzie pięciu żywiołów związanych z porami roku: Wiosna-Drzewo, Lato-Ogień, Schyłek Lata- Ziemia, Jesień-Metal, Zima-Woda.

Pięciu żywiołom odpowiada pięć smaków

  • Drzewo-Kwaśny (np. kurczak, biały ser, kefir, pszenica, pomidory, białe wino)
  • Ogień-Gorzki (np. wrzątek, kawa, herbata, czerwone wino, suszone zioła – tymianek, bazylia)
  • Ziemia-Słodki (np. owoce)
  • Metal-Ostry (np. cebula, czosnek, pieprz, ryż, kalafior)
  • Woda-Słony (np. sól, ryby morskie)

Musimy nauczyć się łączyć odpowiednio ze sobą smaki, co na początku może wydać się trochę trudne. Jednakże jak zasięgniemy fachowej wiedzy, szybko przywykniemy do nowych nawyków żywieniowych.

Zaletą diety 5 przemian jest fakt, że poprawia przemianę materii.

Dostarcza organizmowi kompletu witamin i minerałów i wiele energii na każdy dzień. Nie wymaga też liczenia kalorii. Należy unikać słodyczy, białej mąki, wędzonego mięsa, zbyt wielu produktów smaku kwaśnego. Poza tym właściwie można jeść wszystko, byle by umieć właściwie połączyć smaki. Warto mieć tabelę z produktami według pięciu smaków. Zalecane jest chude mięso, zielona herbata, ryby morskie, ciepła woda i słodkie owoce. W ciągu miesiąca możemy zrzucić do 3 kilogramów.

[vlikebox]

Przykładowe menu

  • śniadanie: talerz gęstej zupy jarzynowej na chudym mięsie z dużą ilością pieprzu, imbiru, dojrzały owoc
  • obiad: makaron z pikantnym sosem mięsno-jarzynowym, kapusta duszona na oliwie
  • kolacja: brązowy ryż przyprawiony curry, ćwierć ugotowanego na półtwardo kalafiora
PODZIEL SIĘ
Następny artykułKAWA – napój świata
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.