Dieta 1000 kalorii, polega na spożywaniu zbilansowanych posiłków, tak by nie przekroczyć właśnie 1000 kalorii.
Trwa zazwyczaj miesiąc. Jest to według lekarzy jedna z najzdrowszych diet. Pomimo, że jest niskokaloryczna, to nie jest pozbawiona składników odżywczych. Jeśli chcemy stosować ją dłużej należy skonsultować się z lekarzem.
Wymaga determinacji, gdyż musimy wyliczać zawartość kalorii w pożywieniu, alby nie przekraczać wskazanej normy.
Podczas diety możemy przyjmować suplementy witaminowe. Dieta zawiera 5 posiłków dziennie. Ich wartości kaloryczne powinny być stałe.
- Śniadanie – 200 kcal
- II Śniadanie – 100-150 kcal
- Obiad – 350 kcal
- Podwieczorek – 100 kcal
- Kolacja – 200 kcal
W skład posiłków powinny wchodzić warzywa, owoce, produkty zbożowe, kasze gryczane, jaja, chude mleko oraz ryby. Dieta ta wskazana jest szczególnie dla osób, które mają niewielką nadwagę. W ciągu tygodnia możemy schudnąć od 0,5-1 kilograma, z po miesiącu 6-8 kilogramów Po zakończeniu diety należy stopniowo zwiększać ilość kalorii w menu.
Nie powinny stosować jej osoby pracujące ciężko fizycznie, ani cierpiące na choroby.
W czasie diety nie wolno pić alkoholu, jeść słodyczy, podrobów, tłustych mięs i wędlin, masła i smalcu. Należy też unikać ostrych przypraw, które zaostrzają apetyt. Śmietanę trzeba zastąpić jogurtem bądź kefirem. Należy pić minimum 2-3 litry płynów dziennie. Do diety trzeba włączyć codzienny wysiłek fizyczny (np. gimnastyka, spacery, jazda na rowerze).
[vlikebox]
PRZYKŁADOWY TYGODNIOWY JADŁOSPIS:
Dzień 1
I śniadanie – 250 kcal:
Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego. Do tego jeden pomidor .Szklanka soku pomarańczowego.
II śniadanie – 100 kcal:
10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek
Obiad – 350 kcal:
10 dag piersi z kurczaka pokroić w kostkę, pokroić cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z dwoma małymi ziemniakami.
Podwieczorek – 100 kcal:
200 g galaretki porzeczkowej, woda mineralna niegazowana.
Kolacja – 200 kcal:
Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora.
Dzień 2
I śniadanie – 250 kcal:
Małą grahamkę posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka. Kawa bez cukru.
II śniadanie – 100 kcal:
Mały banan
Obiad – 350 kcal:
15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę jogurtu. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Podwieczorek – 100 kcal:
2 delicje
Kolacja – 200 kcal:
Omlet z zielonym groszkiem, herbata bez cukru
Dzień 3
I śniadanie – 250 kcal:
4 łyżki płatków kukurydzianych ze szklanką mleka 0,5 %. Kawa z odrobiną mleka i kostką cukru
II śniadanie – 100 kcal:
2 brzoskwinie
Obiad – 350 kcal:
Ryba gotowana na parze (50 g), 2 małe ziemniaki, 100 g jarzyny
Podwieczorek – 100 kcal:
2 pomarańcze
Kolacja – 200 kcal:
Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.
Dzień 4
I śniadanie – 250 kcal:
Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu. Kawa z odrobiną mleka
II śniadanie – 100 kcal:
Grejpfrut
Obiad – 350 kcal:
220 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 2 małe ziemniaki,
Podwieczorek – 100 kcal:
Szklanka kompotu, 2 herbatniki
Kolacja – 200 kcal:
Zapiekanka z ryżu (50 g suchego) i jabłka (150 g).
[vlikebox]