Dr Johanna Budwig (1909-2003) – niemiecka biochemik, prowadziła wieloletnie badania nad zastosowaniem i właściwościami oleju lnianego.

Prowadziła swoją własną klinikę, w której aż 90 % pacjentów z nowotworami w stanach krytycznych, którym lekarze praktykujący akademicką medycynę odebrali już jakiekolwiek nadzieje na przeżycie, zostało wyleczonych. Podczas jej dietetycznej terapii wyleczeniu ulegają także inne choroby cywilizacyjne, takie jak: arterioskleroza, miażdżyca, cukrzyca, dermatozy i wiele innych.

Opublikowała w swoim rodzinnym kraju aż 11 książek, lecz tylko dwie przetłumaczono na język angielski.

W 1951 r. ogłosiła zasady swojej innowacyjnej antyrakowej diety. Była nominowana do nagrody Nobla aż siedmiokrotnie, jednakże nigdy jej nie otrzymała. Jej odkrycie godziło w interesy przemysłu farmaceutycznego.
Dieta dr Budwig jest dla wszystkich, zarówno dla cierpiących na różne schorzenia, jak i dla osób zdrowych, w myśl zasady – lepiej zapobiegać niż leczyć. Dieta ta oparta na pokarmach bogatych m .in w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty jest lekarstwem na wiele dolegliwości:
[vlikebox]
– nowotwory łagodne i złośliwe
– zawał serca- miażdżyca
– obtłuszczenie wątroby
– arytmia
– wrzody żołądka
– kłopoty z trawieniem
– artretyzm
– wady wzroku i słuchu
– astma oskrzelowa
– cukrzyca
– depresja
– choroba Alzheimera
– choroby dermatologiczne
– kłopoty z pamięcią
– schorzenia prostaty
– schorzenia woreczka żółciowego
– schorzenia wieku starczego
– reakcje autoimmunologiczne

Wynikiem długoletnich poszukiwań dr Budwig jest PASTA, połączenie dwóch kluczowych składników: chudego twarogu i oleju lnianego, bogatego w kwasy omega-3.

Muszą one być spożywane razem, gdyż wtedy uruchamiają korzystny proces biochemiczny – wiązanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Dzięki temu tłuszcz jest rozpuszczany w wodzie . Proces ten umożliwia szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie. Pasta dr Budwig powinna być składnikiem codziennej diety człowieka. Porcja dzienna pasty dla jednej zdrowej osoby powinna być wykonana z 12,5 dkg serka, 2 łyżek oleju lnianego. Po przyrządzeniu pastę należy przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku na ostro (z imbirem, pieprzem cayenne, czosnkiem, cebulą), na słodko (z miodem, kardamonem, cynamonem), ziołowo (z solą ziołową, ze świeżym ogórkiem, szczypiorkiem). Dr Budwig szczególnie zaleca jeść pastę rano razem z muesli, płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem. Smakoszom oleju nie zaszkodzi dodanie do takiej śniadaniowej bomby jednej łyżki oleju ekstra. Gotowa PASTA powinna mieć konsystencję kremu mleczno-jajecznego (powinna być raczej płynna). Nie jest tłusta ( myjąc mikser nie zauważamy żadnych tłustych plam).

W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty, możemy ją wykorzystać jako dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz itp.

Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem dla najmłodszych i nie tylko. Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco.Nie powinno się w jej w trakcie stosować radio czy chemioterapię. Może to bowiem znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to mogłoby okazać się zbyt wielkim obciążeniem dla organizmu.Skuteczność lecznicza diety dr Budwig zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych. Cała terapia dietą dr Budwig musi trwać do całkowitego wyleczenia. Konwencjonalna medycyna zakłada, że jest to okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby. N Gruntowna zmiana sposobu odżywiania dla osób chorych, nie może być krótsza niż dwa lata, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie na podstawie wyników badań.

[vlikebox]

PODSTAWOWE ZASADY DIETY DR BUDWIG

– należy spożywać produkty świeże

–  podstawowym  i jedynym tłuszczem jest olej lniany tłoczony na zimno, nieoczyszczony. Należy spożywać go w postaci w pasty razem z chudym twarogiem. Nie należy używać oleju lnianego do smażenia!

–  należy pić ok. 2 litrów wody źródlanej lub filtrowanej

–  na pół godziny przed każdym posiłkiem pić pół szklanki soku owocowego bądź wody

–  należy przebywać dużo na świeżym powietrzu, zwłaszcza na słońcu

–  należy unikać polepszaczy w pieczywie i dodatków chemicznych do jedzenia jak glutaminian sodu

PRODUKTY ZAKAZANE

– rafinowane bądź uwodornione tłuszcze (oleje, margaryny, majonezy)

–  wszelkie produkty smażone

–  tłusty nabiał

–  sztuczne słodziki, cukier (nawet brązowy), można zastąpić go np. miodem

ZALECENIA DR BUDWIG DOTYCZĄCE DIETY

–  spożywać naturalnie słodkie produkty, jak daktyle, jabłka, gruszki, figi, winogrona

–  mięso spożywać okazjonalnie, nieprzetworzone, niskotłuszczowe, z ekologicznych ferm. W przypadku ciężkich schorzeń należy zrezygnować z mięsa wogóle

–  soki owocowe – tylko świeże (min. 1 szklanka dziennie)

–  Warzywa spożywać codziennie (szczególnie brokuły i kapustne)

–  Zboża – w postaci chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren

–  Owoce , nie należy mieszać

–  Ryby – świeże, oceaniczne (makrela, łosoś, tuńczyk – bogate w kwasy omega-3)

–  Zmielone siemię lniane,  u osób chorych 3-6 łyżek dziennie (spożywać do 15 min. po zmieleniu)

–  Produkty fermentacji mlekowej (1 szklanka mleka acydofilnego, maślanki, kefiru, jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego), należy je przed spożyciem zagotować

–  Istotny jest naturalny beta- koroten np. marchewce.

[vlikebox]

Przykładowe przepisy diety wg dr Budwig

Sos do sałatki owocowej:

1 szklanka soku pomarańczowego

3 łyżki oleju lnianego

3 łyżki nasion sezamu zmiksowanego w mikserze na wysokich obrotach przez 1 minutę

 Sos musztardowy

1 ½ łyżki musztardy

1 ½ łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka wody

8 łyżek oleju lnianegodrobno posiekany kopersól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą, na końcu dodać koper.

Majonez dr Budwig

3 łyżki oleju lnianego

2 łyżki serka chudego

3 łyżki jogurtu naturalnego 0%

Powyższe składniki miksować przed 5 minut

Dodać: sok z połowy cytryny, 1 łyżeczkę musztardy bez konserwantów, szczyptę soli i ulubione zioła. Stosować jako dodatek do sałatek i surówek.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta DASH
Następny artykułAloes
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.