Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Żelazne zasady zdrowej diety

Zdrowie jest wartością bezcenną. Zawsze go sobie życzymy przy rozmaitych okazjach jak urodziny czy imieniny. 

Żyjemy w biegu i często zapominamy o zdrowym odżywianiu.  Nierzadko zaczynamy myśleć o naszym zdrowiu, wtedy, gdy zaczyna szwankować.

Problemy zdrowotne występujące w dzisiejszych czasach to najczęściej choroby cywilizacyjne wynikające ze złego stylu życia, który w 50 proc. decyduje o stanie naszego zdrowia.

Tempo życia, stres, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej i źle zbilansowana dieta to najczęstsze przyczyny rozwoju chorób, takich jak otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca, czy nowotwory. Do tego dochodzą psychosomatyczne konsekwencje nieodpowiedniego stylu życia. Drażliwość, zmęczenie, brak energii do pracy, spadek wydajności, nerwice, depresje. To tylko niektóre konsekwencje niedbania o własne zdrowie.

Dieta stanowi jeden z najistotniejszych elementów stylu życia.

Prawidłowa, bogata w witaminy i minerały zapewia nam siłę i energię na cały dzień, jak również sprawia, że jesteśmy odporni na wszelkie inefekcje. Obecnie większą część dnia spędzamy poza domem, w pracy. Aby sprostać licznym obowiązkom musimy mieć sporo energii do działania. Gdy nie dostarczamy naszemu organizmowi dstatecznej ilości energii, w końcu zaczyna się nam buntować, powodując osłabienie, spadek wydajności pracy, rozdrażnienie. Dlatego warto zapoznać się z kilkoma podstawowymi zasadami racjonalnego odżywiania. Nie tylko po to, by poprawić stan własnego zdrowia, ale również po to, by podnieść wydajność pracy własnej oraz pracowników.

[vlikebox]

Oto cztery żelazne  zasady racjonalnej diety

1. Uregulowanie

Podstawowa zasada racjonalnego odżywiania mówi o tym, że posiłki powinny być spożywane regularnie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny, przy czym ostatni posiłek nie powinien być spożywany więcej niż 2 godziny przed snem. Najważniejszym z posiłków jest śniadanie, które powinno dostarczać energii w takich ilościach, by pozwoliło na spokojne funkcjonowanie, bez poczucia głodu do południa. Drugie śniadanie tzw. lunch jest posiłkiem uzupełniającym, lekkim. Ma zapełnić straty energetyczne i pozwolić sprawnie funkcjonować do pory obiadowej. Posiłek główny – obiad powinien być spożywany w okolicach godz. 14-15. Wtedy mamy przygotować organizm do funkcjonowania przez resztę dnia. W miarę upływu doby metabolizm naszego organizmu zwalnia. Oznacza to, że coraz mniej energii będzie potrzebne dla jego prawidłowego funkcjonowania. W związku z tym, obfite posiłki spożywane wieczorem (po godz. 18) powodują nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo posiłki bogate w tłuszcze powodują obniżenie nastroju, mogą przyczynić się do problemów z zasypianiem, a co za tym idzie – powodować zmęczenie i pogłębiać stres. Dlatego też podwieczorek i kolacja powinny być posiłkami lekkimi, o mniejszej kaloryczności, składającymi się z produktów lekkostrawnych.

2. Urozmaicenie

Jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych jest to że spożywamy ciągle to samo ( np. zbyt dużo węglowodanów, a  za mało białka), nasza dieta staje się wtedy uboga. Powoduje to powstawanie niedoborów składników odżywczych oraz minerałów i witamin, co z kolei może istotnie przyczynić się do rozwoju różnego rodzaju jednostek chorobowych. Niedobory magnezu powodują zmęczenie, rozdrażnienie, drżenie rąk i postawanie nerwowych tików; niedobory wapnia poza uszkodzeniami składu kości powodują obniżenie nastroju i rozdrażnienie. To tylko niektóre przykłady objawów spowodowanych złą dietą. Urozmaicenie oznacza korzystanie ze wszystkich grup produktów spożywczych przy układaniu jadłospisów. Wspomnianych grup jest 12 i są to: mleko i nabiał, fermentowane produkty mleczne (kefiry, jogurty, maślanki), jaja, mięso i przetwory mięsne, ryby, inne tłuszcze, produkty zbożowe (w tym chleb), warzywa, ziemniaki, warzywa suche strączkowe oraz owoce. Urozmaicenie polega nie tylko na spożywaniu produktów ze wszystkich tych grup, ale także na urozmaiceniu w ramach samej grupy. Niekorzystne jest np. spożywanie wyłącznie mięsa białego, gdyż nie ma ono tych składników, które występują w mięsie czerwonym (jest np. uboższe w żelazo).

3. Unikanie

Ta zasada dotyczy unikania produktów ciężkostrawnych, drażniących przewód pokarmowy, jedzenia o niskiej wartości odżywczej, słodyczy, tłuszczy nasyconych. W aspekcie praktycznym unikać należy potraw smażonych, nieświeżych, bogatych w tłuszcze, produktów typu instant (np. zupy w proszku), czy posiłków oferowanych przez restauracje typu fast food.

4. Uprawianie

Najnowsza piramida zdrowia, opracowana przez Uniwersytet w Harwardzie, jako podstawę zdrowego stylu życia określa aktywność fizyczną. Dziś wiemy już, że najlepiej skomponowana dieta nie przyniesie pożądanych rezultatów bez współistniejącego wysiłku fizycznego. Zatem powinniśmy dużo się ruszać, przynajmiej 30 minut spaceru dziennie, a najlepiej uprawaić do tego sport 2 razy w tygodniu np. fitness czy basen.

Inne cenne wskazówki

– dnia pracy nie rozpoczynajmy od kawy spożywanej na czczo. Kawa jest źródłem wielu drogocennych substancji, jednak działa drażniąco na śluzówkę żołądka, co przy współistniejącym stresie może przyczynić się do rozwoju chorób przewodu pokarmowego, w tym choroby wrzodowej. Dlatego poranną kawę można wypić jako dodatek do pełnowartościowego śniadania, na które polecam kanapki z ciemnego pieczywa z dodatkiem mięsa i warzyw będą produkty mleczne, takie jak musli z mlekiem, czy twarogi (zawsze z dodatkiem warzyw).

– przed planowanym wysiłkiem fizycznym dobrze jest spożyć posiłek oparty na węglowodanach prostych (ale nie słodyczach). Spowoduje to szybkie dostarczenie energii, a zatem wzrost wydolności fizycznej. Jako taki posiłek proponuję białe pieczywo z dodatkiem białego mięsa, czy owoce. Nigdy nie należy rozpoczynać treningu fizycznego na czczo będąc po długiej przerwie od ostatniego posiłku. Wynikiem tak prowadzonych ćwiczeń jest rozpad tkanki mięśniowej, zamiast tłuszczowej,

– w pracy koniecznie należy sobie zapewnić przerwę na lunch i obiad, tak by móc dostarczyć organizmowi niezbędnej energii. Należy zwrócić uwagę, że pracodawcy muszą umozliwić pracownikom odbycie tego typu przerwy. Na lunch powinniśmy wybierać produkty lekkostrawne, oparte na węglowodanach złożonych (warzywa, produkty zbożowe) z dodatkiem pełnowartościowego białka (mięsa) oraz niewielkim dodatkiem tłuszczu (w celu przyswojenia rozpuszczalnych witamin). Idealnym rozwiązaniem są zatem zupy z wkadką mięsną oraz cieszące się dużą popularnością sałatki.