Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

WODA – życiodajne źródło

Dlaczego woda jest tak ważna? Woda jest głównym składnikiem wszystkich żywych organizmów.

Organizm ludzki składa się z niej w 70-75 % , natomiast u ludzi z dużą ilością tkanki tłuszczowej jest mniej wody bo tylko ok. 55 % . Nasza planeta Ziemia również w znacznej części pokryta jest wodą – ok. 75 % powierzchni.

Woda umożliwia przemianę materii żywych organizmów i bierze udział w większości procesów w nich zachodzących. Reguluje ciśnienie osmotyczne i temperaturę ciała.

Woda może mieć odczyn alkaliczny (zasadowy) – wtedy w smaku wyczujemy delikatną słodycz albo kwaśny – dominuje wtedy lekko kwaskowata nuta. Istotna przy badaniu jakości wody jest jej zawartość minerałów. Nowoczesne systemy wodociągowe czerpią wodę z ujęć głębinowych i powierzchniowych, jak rzeki, jeziora czy sztuczne zbiorniki. Taka woda zanim trafi do naszego kranu jest uzdatniana (oczyszczana i filtrowana). Szacuje się, że pierwsze studnie pojawiły się ok. ośmiu tysięcy lat p.n.e. Polską sieć wodociągów rozbudowywano od XIII w. Pierwszą wodę mineralną w Polsce znaleziono ok. 200 lat temu, o nazwie „Krystynka”. Pochodziła z Ciechocinka. Obecnie  w naszym kraju istnieje aż 43 miejscowości uzdrowiskowe, z których czerpie się  wody mineralne (m in. Lądek Zdrój, Cieplice, Iwonicz, Nałęczów). Siła lecznicza wód czerpanych ze źródeł głębinowych tkwi w zawartości minerałów mających zbawienny wpływ na nasz organizm.

Wodę  (tlenek wodoru) wykorzystujemy: do picia, celów gospodarczych, higieny ciała, utrzymania czystości otoczenia a także w przemyśle. Jest zatem niezbędna nam do życia.

Woda wodzie nie równa. Nie każda woda zakupiona w sklepie jest najwyższej jakości.  Wody dzielą się na mineralne i źródlane. Woda źródlana jest alternatywą dla nie najlepszej wody wodociągowej. Pochodzi ze złóż podziemnych i jest bakteriologicznie czysta, nie posiada za to składników mineralnych. A czym jest woda stołowa? To nic innego jak woda źródlana wzbogacona o minerały. Do wody źródlanej dodaje się sole mineralne.  Wody mineralne dzielą się na nisko-, średnio- i wysokomineralizowane. Osobną kategorią są wody lecznicze.  Od 1997 r. w Polsce istnieją trzy rodzaje wód mineralnych w zależności do ilości pierwiastków w lirze takiej wody:

[vlikebox]

Wody NISKOMINERALIZOWANE – zwierają od 0-500mg/l

Woda zalecana do codziennego użytku, nie posiada właściwości leczniczych. Świetnie nadaje się do przygotowywania posiłków, kawy, herbaty. Można używać jej do celów kosmetycznych z uwagi na neutralne dla skóry ph 5,5.

Wody ŚREDNIOMINERALIZOWANE – zawierają od 500-1500 mg/l

Jest bogatym źródłem mikroelementów, zwłaszcza wapnia, sodu, magnezu czy potasu, dlatego zalecają ją lekarze. Powinna się znaleźć w codziennej diecie, gdyż uzupełnia ją w składniki mineralne.

Wody WYSOKOMINERALIZOWANE – zawierają powyżej 1500 mg/l

Zalecana zwłaszcza dla osób zamieszkujących tereny przemysłowe, ubogie w pierwiastki. Taka woda wykazuje działanie prozdrowotne, gdyż wzmacnia organizm, zmniejsza drażliwość, usuwa zmęczenie, chroni prze niekorzystnym wpływem środowiska.Osoby z nadkwasotą żołądka powinny ograniczyć jej spożycie. Zatem, jeśli przyjdzie nam wybierać wodę mineralną w sklepie, uważnie starajmy się czytać etykiety. Najważniejsze pierwiastki to: magnez, wapń, wodorowęglany, siarczany, fluor, jod, żelazo, chlorki oraz sód. Sód jest wskazany szczególnie dla osób uprawiający duży wysiłek fizyczny, ponieważ wzmacnia elektrolity w mięśniach  i dodaje siły.

Przegląd najważniejszych minerałów w wodzie

Magnez. Odpowiada za pracę układu immunologicznego,  nerwowego i mięśniowego. Działa antystresowo, zapobiega też nowotworom. Stosuje się go w leczeniu chorób naczyń krwionośnych, serca .

Wapń. Wzmacnia układ kostny, zapobiega osteoporozie, wpływa korzystnie na przemianę materii oraz wzmacnia aktywność układu mięśniowo-nerwowego.
Fluor. Chroni zęby przed próchnicą
Wodorowęglany. Neutralizują kwasy żołądkowe. Korzystnie wpływają na organizm człowieka w początkowych stadiach cukrzycy.
Sód. Wpływa na gospodarkę wodną organizmu, zapobiega odwodnieniu. Poprawia samopoczucie i wydolność organizmu.
Żelazo. Odpowiada za stan paznokci, włosów, pomaga w transporcie tlenu do komórek. Jego niedobór prowadzi do niedokrwistości i ciągłego zmęczenia.
Potas. Odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jego brak objawia się zaburzeniami czynności serca, zaparciami i nerwowością.
Selen. Występuje w wodach leczniczych. Opóźnia procesy starzenia, zabezpiecza organizm przed nowotworami, reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia jej krążenie.

Zaleca się pić 1-1,5 l wody mineralne każdego dnia w zależności od temperatury otoczenia czy aktywności fizycznej. Nie należy pić na siłę. Zbyt duże ilości płynów wypite naraz obciążają niepotrzebnie układ krążenia.

Wody LECZNICZE

O leczniczym działaniu wody mineralnej decydują zwarte w niej pierwiastki i związki chemiczne. Muszą spełniać zasadę, że w litrze wody mają co najmniej 1000 mg rozpuszczonych składników, w tym głownie: chlorki, siarczany i wodorowęglany sodu, wapnia i magnezu. Woda mineralna uznana za leczniczą musi mieć podane na etykiecie źródło pochodzenia, skład chemiczny, producenta, ilość zawartych minerałów i wolnego C02 w 1 litrze, jak również wskazanie terapeutyczne oraz przeciwwskazania. Do wód leczniczych należą: Wiela Pieniawa z Polanicy Zdroju, Jan z Krynicy Zdroju, Józef z Wysokiej, Zuber z Krynicy Zdroju, Marysieńka z Cieplic.

KTÓRA WODA DO CZEGO?

– do przygotowania zupy najlepsza będzie źródlana czy kranówka, gdyż zawierają niewiele składników mineralnych, lepiej będą wydobywać składniki odżywcze z surowców, z których przygotowujemy potrawy.

– do gaszenia pragnienia nadają się wody średniomineralizowane, posiadają pewne ilości składników mineralnych nie naruszając bilansu wodno-elektrolitowego.

– jeśli chcemy aby dodatkowo pita woda miała dobroczynny wpływ na nasze zdrowie powinnyśmy wybrać wysokomineralizowane.