Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Trądzik pospolity

Trądzik pospolity (acne vulgaris) stanowi jedną z najpopularniejszych chorób skóry. Kojarzony jest z okresem dojrzewania, choć może też wystąpić u osób w wieku dojrzałym i niemowlęcym (trądzik niemowlęcy).

Często jest przyczyną kompleksów u młodych osób. Cechuje go błyszcząca cera, rozszerzone pory, czerwone krostki, grudki podskórne i zaskórniki. Na powstawanie trądziku mają wpływ geny. Zazwyczaj występuje na skutek burzy hormonalnej (nadmiaru androgenów) okresu dojrzewania lub zakażenia bakteryjnego (np. poprzez dotykanie twarzy brudnymi rękami). Może nasilać się przed miesiączką oraz w okresie ciąży i podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych.

Szacuje się, że 90% młodzieży cierpi na trądzik. Gruczoły łojowe wydzielają zbyt dużo wydzieliny tłuszczowej.

Dochodzi do zapchania porów. Tak powstają krostki, wągry i zaskórniki. Powstawaniu trądziku sprzyja także stres, zaburzenia rogowacenia naskórka, dieta uboga w witaminy (zwłaszcza te z grupy B, PP, A, C, E) i składniki mineralne (miedź, cynk), zaś obfitująca w cukier, sól i ostre przyprawy.

RODZAJE TRĄDZIKU

DOMOWA PIELĘGNACJA SKÓRY Z TRĄDZIKIEM