Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Syrop klonowy

Syrop klonowy

Syrop klonowy stanowi doskonały zamiennik cukru. Używa się go do polewania lodów, wafli, jogurtów, puddingów, sosów, deserów, owoców, świetnie smakuje dodany do mleka, herbaty czy kawy.

W Kanadzie, gdzie się go produkuje stosuje się go do słynnych ‘pancakes’ (odpowiednik polskich racuchów), które zarówno Kanadyjczycy jak i Amerykanie lubią spożywać na śniadanie.

Syrop klonowy został odkryty przez Indian Iroqui. Pobiera się go z pnia klonu głównie cukrowego, srebrzystego i czerwonego.

Otrzymuje się go przez odparowanie nadmiaru wody. Posiada przez to gęstą konsystencję i jasnobrunatny kolor oraz ma przyjemny słodki smak. Zawiera w składzie węglowodany i sole mineralne oraz witaminy. Jest pozbawiony wszelkich konserwantów i sztucznych barwników. Po otwarciu może być przechowywany przez 18 miesięcy.

Syrop klonowy jest świetną propozycją dla osób lubiących słodkości i chcących jednocześnie dbać o linię, gdyż jest mniej kaloryczny od popularnego miodu.

15 mililitrów syropu klonowego ma 50 kalorii, a tyle samo miodu – aż 64 kcal. Przypisuje mu się podobne właściwości bakteriobójcze co miód. Ma działanie oczyszczające na organizm. Zawiera szereg witamin: A, B1, B2, B5, B6, biotynę, kwas foliowy i składników mineralnych: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, miedź, cyna. Syropowi klonowemu przypisuje się obok lubczyku, cynamonu i wanilii działanie afrodyzjakalne, gdyż substancje w nim zawarte zwiększają wrażliwość na bodźce i pobudzają zmysły. Niestety syrop klonowy nie należy do tanich produktów, dlatego w Polsce nie jest tak popularny. Produkuje się go wyłącznie w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Butelka 250 ml to koszt około 30 zł.

[vlikebox]