Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Niedoceniane skorupki jaj

Niedoceniane skorupki jaj

Chyba mało kto wie, że skorupki jaj kurzych są skarbnicą ok. 25 minerałów. To jeden z najlepszych źródeł wapnia.

Organizm ludzki jest w stanie przyswoić ok. 90 % tego związku. Naukowcy dowiedli, iż podawanie skorupek od jaj dało zaskakująco dobre rezultaty w łamliwości włosów, paznokci, zaparciach, osteoporozie, krwawieniach dziąseł czy też astmie. Oprócz cennego wapnia w skorupce jaj zawarte są m in.: cynk, fluor, siarka, żelazo, krzem, molibden.

Okazało się, że skład skorupki jest podobny do składu kości i zębów.

Zatem skorupki zarówno wzmacniają tkankę kostną, jak również pomagają usuwać z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.

Jak je stosować?

Metoda jest bardzo prosta. Nie wymaga żadnych kosztów. Spożywając jaja nie wyrzucamy skorupek. Najlepiej używać skorupek jaj z chowu ściółkowego bądź tzw. „wolnego wybiegu”. Skorupki należy zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Następnie odcedzić i pozostawić do wyschnięcia. Na koniec zmielić w maszynce do kawy. Spożywać codziennie od 0,5 -1 g dodając do twarogów, jogurtów, płatków śniadaniowych.