Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Miód jest dobry na wszystko

Miód. Znany jest od wielu wieków. Leczył i leczy nadal wiele dolegliwości, przedłuża życie i na dodatek osładza nam życie! Można leczyć nim chore gardło, kaszel, smarować rany otarcia czy też poparzenia. Wzmacnia naczynia i mięsień sercowy; lekko obniża  ciśnienie krwi. Działa uspokajająco i nawet trochę nasennie (zwłaszcza miód lipowy). Jest zatem niezastąpiony w chwilach napięć oraz bezsenności.

Głównym składnikiem miodu są cukry proste: glukoza i fruktoza oraz niewielka ilość saharozy, melocytozy (spadziowe) i maltodekstryny. W miodzie znajdują się też kwasy organiczne i olejki eteryczne, które nadają mu odpowiedni smak ( m.in. kwas jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, winowy, bursztynowy, masłowy, octowy i inne).

Znajdziemy w nim sporo minerałów: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, chrom, mangan, jod; a także witamin: A, B, C i flawonoidy (antocyjany i karoteny). Związki białkowe w miodach występują w śladowej ilości (nieco więcej w miodach spadziowych) są to głównie albuminy i globuliny. W miodach występują też w minimalnej ilości niektóre aminokwasy.
Miód zawiera różwnież acetylocholinę, która obniża ciśnienie krwi i zwalnia rytm serca.

Miód znalazł zastosowanie również w kosmetyce leczniczej. Delikatnie napina skórę, wygładza i zmiękcza naskórek. Wzmaga przepływ krwi w tkance podskórnej, przez co skóra staje się bardziej elestyczna i zmarszczki się wygładzają. Miód także pełni rolę odkarzacza – oczyszcza pory, usuwa złuszczony naskórek.

Maseczkę z miodu stosuje się w przypadku skóry suchej, zanieczyszczonej o rozszerzonych porach. W jej skład wchodzi: miód, żótko jaja (w przypadku skóry suchej), miód mąka pszenna, woda  i sok z cytryny (w przypadku tłustej i mieszanej).

Miód ma tyle smaków i właściwości, ile roślin, z których pszczoły zbine zbierają nektar kwiatowy, pyłki i spadź. Każdy miód ma podobne działanie ale za to odmienny smak, kolor i konsystencję.

Rodzaje miodów

Wielokwiatowy

Ma łagodny smak i kolor jasnożólty  do herbacianego. Działa wzmacniająco. Polecany do stosowania na codzień. Świetnie sprawdza się przy wace z przeziębieniem. Czasem wykorzystuje się go do leczenia alergii na pyłki.

Akacjowy

Ma delikatny smak i jasny słomkowy kolor. Bardzo długo pozostaje płynny, krystalizuje się najwolniej. Pomocny przy nadkwasocie, kłopotach z układem moczowym oraz przy zaparciach.

Gryczany

Jest cieimnobrązowy i odznacza się dość ostrym smakiem. Posiada sporo enzymów i wit. C, żelaza oraz oraz magnezu.Wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie.

Rzepakowy

Jest kremowy o nieco korzennym smaku. Bardzo szybko krystalizuje. Wzmacnia serce, poprawia krążenie i zapobiega miażdżycy. Zalecany zwłaszcza osobom z kamieniami w woreczku żółciowym.

Leśny

Jego kolor i smak zależy od tego, w jakim okresie powstał. To jeden z najcenniejszych miodów. Pszczoły nie zbierają nektaru, tylko mieszają w nim to, co przyniosą z leśnych polan, takzę spadź iglastą i liściastą. Dobry przy leczeniu przeziębień i anginy, poprawia też przemianę materii.

Mniszowy

Jest jasnożólty i jasnopomarańczowy. Działa korzystnie na wątrobę i drogi żółciowe. Poprawia także przmianę materii. Zawiera sporo choliny, która obniża poziom tłuszczu.

Lipowy

Jest jasnożółty, złocisty lub zielonkawy i intensywnym zapachu i dosyć ostrym smaku. Posiada działanie antybiotyczne. Działa napotnie, zalecany przy przeziębieniach, grypie i silnym kaszlu.

Wrzosowy

Ma kolor od bursztnowego po herbaciany i dość ostry smak z lekką domieszką goryczki. Działa bakteriobójczo, pomaga zwalczyć stany zapalne pęcherza i dróg moczowych oraz zapalenia gardła. Wspomaga leczenie kamicy nerkowej i stanów zapalnych narządów płciowych. Zalecany również w schorzeniach prostaty.

Spadziowy

Jeśli jest ze spadzi iglastej to ma kolor zielonkawy o trochę żywicznym zapachu. Jeśli natomiast jest ze spadzi liściastej to ma odcień brunatnozielony z odrobiną goryczki w smaku. Warto spożywać go profilaktycznie, gdyż podnosi odporność. Pomocny w zapaleniu oskrzeli czy płuc z męczącym kaszlem.

Malinowy

Jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu – biały. Działa jak maliny: napotnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Zapobiega miażdżycy.

Koniczynowy

Jest jasnożółty i delikatny w smaku, lekko kwaskowy. Powstaje z nektaru kwiatów białej koniczyny. Zalecany przy okresach napięć i stresów, przy wyczerpaniu psychicznym. Pomaga zregenerować siły.

Nawłociowy

Jest jasnożółty i ma lekko kwaskowy smak. działa moczopędnie. Niezbędny przy leczeniu schorzeń dróg moczowych i prostaty.

Czym jest ziołomiód?

Jest to wyrób miodopodobny, ale także cenny. Bartnicy podrzucają pszczołom słodkie syropy z ziołami lub z owocami.   Ziołomiód dostarcza ekstraktrów ziół bez potrzeby parzenia. Dostępne są ziołomiody: aloesowy na trawienie, aroniowy i głogowy na nadciśnienie i serce, sosnowy i tymiankowy na infekcje, nagietkowy na bóle mięsni, zębów oraz rumiankowy łagodzący problemy układu pokarmowego.

Cenne rady dotyczące miodu

Miód powinien być przechowywany szczelnie zamknięty (gdyż łatwo chłonie wodę i może sfermentować, w szafce bez dostępu do światła (pod jego wpływem rozpadają się cenne enzymy).

Miód nie lubi kontaktu z metalem, należy nabierać go albo drewnianą lub plastikową łyżką. Jeśli jest płynny to tzw. rowkowanym walcem do miodu.

Nie wolno podgrzewać miodu do temperatury wyższej jak 40 stopni Celsjusza.

Najlepiej kupować miody stałe – skrystalizowane. Miody płynne mogą być podgrzewane i wtedy tracą dużo cennych właściwości.

Kuracja miodem: 1 łyżkę stołową miodu rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody i pozostawić pod przykryciem na ok.10-12 godzin. Najlepiej przygotowywać miksturę wieczorem dnia poprzedniego i pić na czczo rano następnego. Można dodać trochę soku z cytryny. Taka kuracja działa wzmacniająco na organizm, zwiększa przyswajalność substancji zdrowotnych miodu, podnosi odporność organizmu, reguluje przemianę materii i daje zastrzyk energii na każdy dzień.