Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

KAWA – napój świata

Rozpoczynamy z nią dzień, pomaga przetrwać zmęczenie, poprawia nastrój, orzeźwia. Sprzyja rozmowom i życiu towarzyskiemu.

To właśnie na przysłowiową „kawę” umawiamy się z przyjaciółką, znajomymi, rodziną. Kawa jest czymś więcej niż tylko zwyczajnym napojem. Jest zakorzeniona w kulturach na całym świecie. To pewna tradycja. Pijemy ją w domu, pracy, na uczelniach, w podróży, no i w tak popularnych kawiarniach. Towarzyszy nam przez całe życie.

Pochodzi z Etiopii. Około XIV w. owoce kawowca zostały przywiezione prze kupców arabskich do Jemenu.

Nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Nazwa włoska caffe bierze swe korzenie od tureckiego słowa kahve. W Polsce pojawiła się dopiero w XVII w. Wszystkie odmiany kawy na świecie pochodzą od dwóch głównych gatunków: arabiki  i robusty. Arabika charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatycznym zapachem. Robusta z kolei jest gatunkiem stosunkowo młodym, odkrytym w XIX w. odznacza się nieco gorzkim i zawiera więcej kofeiny.

RODZAJE KAWY

Sposobów parzenia kawy jest wiele. W Polsce najbardziej znana jest tzw. „zalewajka” – czyli mieloną kawę zalewa się wrzątkiem.

[vlikebox]

Istnieją kontrowersje czy kawa jest zdrowym napojem?

Zalicza się ją do grupy używek, z uwagi na zawartość kofeiny. Jedna filiżanka kawy zawiera ok. 75-250 mg kofeiny. Kofeina spożywana w niedużych ilościach, czyli ok. 100- 300 mg działa pozytywnie na organizm i nie uzależnia. Dopuszczalna dawka dzienna kofeiny, która nie wpływa szkodliwie na organizm wynosi do 500 mg  – ok. 4 filiżanki dziennie.

Zalety kawy

Negatywne skutki picia kawy