Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Jesteś tym, co jesz – dieta Gilian McKeith

Dieta to sposób odżywiania na co dzień, a nie tylko, kiedy w krótkim czasie chcemy zgubić zbędne kilogramy.

Powinna dawać nam siłę i energię na każdy dzień. W myśl tej zasady tak naprawdę „jesteśmy tym, co jemy” – jak również brzmi przewodnie hasło diety dr Gilian McKeith.

Z jej usług korzystają znani muzycy, politycy i aktorzy m ni. Charlize Theron i Jenifer Lopez. Gilian jest dietetyczką znaną na całym świecie.

Doktor Gillian McKeith  wydała książkę pt. „Jesteś tym, co jesz” i dzięki niej odmieniła nawyki żywieniowe źle odżywiających się Brytyjczyków. Większość osób, które zgłaszają się do dr Gilian McKeith mają kłopoty z nadwagą. Dietetyczka wpaja im, że jeśli przestaną skupiać się na masie ciała i zaczną jeść odpowiednie rzeczy (dieta rozłączna) – osiągną zamierzone rezultaty.

Jej filozofia odżywiania opiera się na kilku prostych zasadach

– Jedzenie jest dla człowieka tym, czym paliwo dla samochodu – wiele zależy od jego jakości

– Dieta to program na całe życie, a nie na dwa tygodnie. Pierwsze efekty są już widoczne po ok. 8 tygodniach

– Należy jeść więcej! Nie mniej…

Dzieli jedzenie na cztery grupy

W myśl tej zasady, można łączyć produkty grupy I (białka) i III (tłuszcze i warzywa o niskiej zawartości skrobi) oraz II (węglowodany) i III (tłuszcze). Owoce zawsze powinny być spożywane osobno, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.Dzięki takiej diecie rozłącznej czyli podanie mięsa z surówką, ale bez ziemniaków czy frytek gwarantuje koniec problemów ze wzdęciami i gazami.  Urozmaicone żywienie gwarantuje, że organizm dostanie odpowiednią ilość składników pokarmowych. Gilian proponuje jedzenie zielonych warzyw liściastych, orzechów, nasion i kiełków zbóż, wodorostów, ziół, herbat, produktów sojowych, suszonych  i świeżych owoców.

Obserwuj swoje ciało

McKeith namawia wszystkich do wnikliwego obserwowania własnego ciała – dłoni, oczu, uszu, czy języka, sprawdzania, w których miejscach pojawiają się wypryski i przebarwienia, gdzie odczuwamy bóle albo skurcze, po zjedzeniu których pokarmów dopada nas stres itd. Nadmierne wydzielanie woskowiny z uszu świadczy o niedoborze niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

– Polewaj sałatki dwoma łyżkami oleju lnianego lub posypuj dwoma łyżkami siemienia lnianego.
– Przyjmuj olej z wiesiołka lub ogórecznika
– Ogranicz spożycie produktów z mleka krowiego.

Wypryski

Białe plamki na paznokciach są klasycznym objawem niedoboru cynku

– Zacznij przyjmować codziennie łyżeczkę płynnych alg i 1 tabletkę preparatucynku.
– Jedz nasiona dyni i słonecznika, gdyż zawierają one dużo cynku.

Ciemne kręgi pod oczami

Zazwyczaj świadczą o alergii pokarmowej. Mogą też być oznaką słabszego funkcjonowania nerek.
-Urozmaicaj posiłki – nie jedz codziennie tego samego.
-Jedz ziarno komosy ryżowej.
-Pij sok żurawinowy (2 szklanki dziennie przez tydzień).

Spuchnięte palce lub obrzmiałe dłonie

Oznaka niedoboru witaminy B6.

– Jedz dużo produktów bogatych w witaminy z grupy B, takich jak brązowy ryż, nasiona słonecznika, awokado, kasza gryczana i nasiona roślin strączkowych.
–  Jeśli to będzie potrzebne, przyjmuj dodatkowo 35 mg witaminy B6.
– Pij herbatę z czerwonej koniczyny (3 szklanki dziennie).

Blade wnętrze dolnej powieki oczu

Odchyl dolną powiekę. Jej wnętrze powinno być różowoczerwone. Jeśli jest bardzo blade, możesz mieć niedokrwistość Będziesz wówczas potrzebować żelaza z witaminą B compositum z witaminą B12.

– Sprawdź u swojego lekarza rodzinnego lub specjalisty dietetyka, czy nie masz anemii.
– Zacznij przyjmować płynny dodatek soli mineralnych, przestrzegając zaleceń na opakowaniu, lub tabletki multiwitaminowe z minerałami.
– Naturalnym środkiem skutecznie podnoszącym poziom żelaza jest herbata z pokrzywy.

Pęknięcia w kącikach ust

Oznaka niedoboru witaminy B2.

–  Pij codziennie 2 szklanki herbaty z czerwonej koniczyny lub pokrzywy.
–  Przyjmuj witaminę B compositum zawierającą B2 (ryboflawinę) – 50 mg dziennie.
–  Pij codziennie szklankę soku z marchwi.
– Jedz dużo ciemnozielonych warzyw liściastych, migdały, pietruszkę i zarodki pszenicy.