Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dlaczego warto jeść orzechy

Orzechy są nie tylko smaczną przekąską – są też bardzo zdrowe. Wystarczy, że będziemy spożywać garść orzechów przynajmniej raz tygodniu, a zapewnimy sobie ochronę przed zawałem serca i udarem mózgu.

Orzechy zawierają ubichinon- przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Orzechom przypisuje się działanie przeciwzapalnie, zmniejszają też ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, cukrzycy.

Pomimo faktu, że orzechy są bardzo tłuste, gdyż aż w 80% składają się tłuszczy, które są cenne dla zdrowia, są to nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone i wielonienasycone).

Oprócz zdrowych tłuszczy orzechy są dobrym źródłem białka roślinnego oraz błonnika. Zawierają też witaminy, głównie witaminę E, A, B, B1, PP oraz minerały: magnez, kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk i fosfor.

Należy pamiętać jednak, że orzechy są bardzo kaloryczne (500-600 kcal/100 g w zależności od gatunku).

Dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Wystarczy mała garść kilka razy w tygodniu. Orzechy należy przechowywać w chłodnym miejscu z dala od źródeł światła z uwagi na szybkie jełczenie tłuszczy. Najlepiej kupować małe porcje. Należy zjadać je w ciągu miesiąca. Zwłaszcza orzechy mielone i tarte szybko się utleniają. Orzechy w łupinach mogą być przechowywane do pół roku w szczelnie zamkniętych najlepiej metalowych pojemnikach. Orzechy mają dość szerokie zastosowanie. Oprócz świetnej przekąski możemy jej dodawać do sałatek, dań słodkich, a także tych pikantnych, mięs, sufletów, ciast, deserów, musli.

[vlikebox]

RODZAJE ORZECHÓW