Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Na jesienne smutki doskonałym lekarstwem jest czekolada. Poprawi humor, wzmocni pamięć, złagodzi stres.

Lekarze dowiedli, że czekolada zarówno wzmaga stany euforii, jak i działa uspokajająco.

Cenne właściwości czekolady

Czekolada wcale nie szkodzi! – jeśli jest spożywana z umiarem. Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią że czekolada zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca!.

Czekolada ma imponujący skład

Czekolada zawiera węglowodany, które są podstawowym źródłem energii, zwłaszcza dla mózgu, a także cynk i selen, które podnoszą poziom endorfin (substancji redukujących stres) oraz aminokwasy biorące udział w wytwarzaniu serotoniny (tzw. hormon szczęścia).

[vlikebox]

Pod wpływem czekolady o 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi.

A to one chronią przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi proces starzenia się. Czekolada wzmacnia i jest bardzo pożywna, 100g czekolady to 530-600 kcal – tyle co dobra kolacja. Lekarze zalecają ją przy dużym wysiłku fizycznym (ciężka praca fizyczna, sport wyczynowy), po oddaniu krwi, pobudza myślenie (praca umysłowa).

Najzdrowsza jest czekolada ciemna i gorzka!

Czekolada kilka tysięcy lat temu, wśród ludów Azteków i Majów, była napojem leczniczym, wzmacniającym a także afrodyzjakiem (wzmacnia miłosny apetyt). Pierwszy napój czekoladowy składał się z gniecionych nasion kakaowca i wody, przyprawiany pieprzem, solą, mąką kukurydzianą, miodem i wanilią, spożywany był na zimno. W XVI i XVII wieku była zalecana przez medyków na uspokojenie nerwów. Pijali ją markiz de Sade i Casanova.Masło kakaowe i czekolada z upodobaniem stosowane są również zewnętrznie. Dzięki temu wolniej powstają zmarszczki, a skóra staje się jędrniejsza. Od pewnego czasu możemy mówić o nowym nurcie, mianowicie o Czekoladoterapii. Zabiegi przeznaczone są do pielęgnacji całego ciała, skóry twarzy, szyi i dekoltu.

Czekoladowe zabiegi można już zafundować sobie także w polskich salonach kosmetycznych.

Czekolada, dzięki lecytynie, wspomaga pamięć i pobudza mózg do pracy. Wiedział o tym Napoleon, choć w jego czasach nie było na to dowodów naukowych. Tuż przed każdą bitwą wypijał filiżankę czekolady. Dziś jest to zalecane studentom przed sesją.

Czy czekolada uzależnia?

Obecność kofeiny i teobrominy w ziarnach kakaowca mogą powodować uzależnienie. Naukowcy dowiedli, że czekolada zawiera substancje przypominające związki chemiczne, obecne w liściach marihuany. W ziarnach kakaowca obecne są także alkaloidy, oddziałujące na komórki nerwowe, do których należą między innymi morfina, kofeina, kokaina, atropina i chinina. Związki te, poprawiające samopoczucie konsumenta, odkryto także w winie, piwie i likierach. Zdaniem naukowców, same alkaloidy nie powodują jednak uzależnienia. Aromat ziaren kakaowca i słodki smak są odpowiedzialne za to, że nie można się oprzeć tabliczce czekolady.

Spożywanie czekolady ma również pewne wady. Dotyczą one głównie ludzi, którzy jedzą ją w nadmiarze, gdyż zbyt duże ilości tego smakołyku wpływają, niestety, na wzrost masy ciała, mogą powodować próchnicę, psuć cerę, a zawarta w ziarnach kakaowca kofeina – uzależniać.