Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dieta śródziemnomorska

Badania wykazały, że Grecy, Włosi i Hiszpanie chorują rzadziej w porównaniu do innych krajów na świecie. To z powodu kuchni śródziemnomorskiej jaką preferują.

Dieta Basenu Morza Śródziemnego została uznana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. W tych krajach zanotowano znacznie niższy wskaźnik zachorowalności na choroby serca, miażdżycę, nowotwory złośliwe i nadciśnienie.

Właściwie nie ma przeciwskazań do stosowania diety śródziemnomorskiej. To sposób odżywiania na całe życie!

Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu dużej ilości warzyw, zarówno surowych, jak i duszonych czy grillowanych, owoców, owoców morza, ryb morskich (łosoś, makrela, tuńczyk), kasz, makaronów, warzyw strączkowych (fasola, soczewica, groch), serów (kozi, owczy, mozzarela orzechów)  i pełnoziarnistego pieczywa. Obfituje też w tłuszcze nienasycone, które korzystnie wpływają na pracę serca jak oliwa z oliwek. W diecie tej spożywa się chude mięsa jak drób, a unika mięsa czerwonego. Zamiast tłustego masła i śmietany, nagminnie używa się jogurtu naturalnego oraz oliwy z oliwek jako bazy do zup czy wszelkich sosów. Ciastka często zastępuje się sałatkami owocowymi. Do obiadu często spożywa się czerwone wytrawne wino w umiarkowanych ilościach, które korzystnie wpływa na trawienie. Ryby zamiast smażyć albo dusi się albo piecze. Jest to dieta bogata w witaminy i mikroelementy. Dostarcza sporo witaminy E, przez co opuźnia efekty starzenia. Wzmacnia kondycję zarówno fizyczną jak i psychiczną.

Ważną rolę w diecie śródziemnomorskiej odgrywa cebula i czosnek oraz świeże zioła (bazylia, oregano, szałwia, kminek, koper), które mają wiele cennych składników.

Czosnek świetnie obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed infekcjami. Należy spożywać 5 posiłków dziennie, w nie dużych odstępach czasu i pić dużo niegazowanej wody mineralnej. Aby pozbyć się nadwagi należy dostarczać organizmowi ok. 1200 kalorii dziennie. Trzeba wtedy bezwzględnie unikać słodyczy, białego pieczywa i tłustych mięs i wędlin. Nie jest to dieta restrykcyjna, więc nie od razu mogą być widoczne efekty, ale warto. Zazwyczaj chudnie się 3-4 kilogramów w miesiąc. Czasami też możemy zauważyć spadek wagi dopiero po kilku miesiącach.

[vlikebox]

Przykładowe menu na 3 dni

Dzień pierwszy

śniadanie

drugie śniadanie

obiad

podwieczorek

kolacja

Dzień 2

śniadanie

obiad

podwieczorek

kolacja

Dzień 3

śniadanie

drugie śniadanie

obiad

podwieczorek

kolacja