Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dieta owocowa

Dieta owocowa jest pomocna w oczyszczeniu organizmu z toksyn i złogów, a także ze zbędnych kilogramów.

Pomaga również ograniczyć chęć spożywania słodyczy i fast-foodów. Możemy spożywać jakiś jeden dowolny rodzaj owoców lub kilka różnych. Ważne by spożywać je same bez jakichkolwiek dodatków jak cukier czy śmietana. Wyjątek stanowią przyprawy jak np. cynamon, który świetnie komponuje się z duszonymi jabłkami.

Zazwyczaj dieta owocowa trwa od 2-4 dni. Można poświęcić np. weekend na przeprowadzenie diety owocowej

Na dłuższą metę nie jest wskazana, spożywanie tak dużej ilości cukrów prostych i błonnika może okazać się zgubne dla organizmu. Podczas kuracji dziennie tracimy ok. 1 kilograma. Owoce możemy spożywać w dowolnej ilości w ciągu dnia. Podobnie sposób przygotowania zależy od naszych upodobań kulinarny; można jeść w postaci surowej, gotowane, duszone bądź pieczone. Możemy sporządzać sobie sałatki owocowe i skropić je sokiem z cytryny bądź polewane sosem ze zmiksowanych owoców. Diety owocowej nie mogą stosować nastolatki, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby chore (tylko po konsultacji z lekarzem).Zaletą diety owocowej jest jej skuteczność. Trzeba jednak pamiętać, by po jej zakończeniu ostrożnie wprowadzać nowe produkty do jadłospisu, nie przejadać się aby nie dopuścić do efektu jo-jo. Poza tym jest bardzo smaczna – jemy owoce, na które mamy ochotę.

Owoce to bomba witamin i mikroelementów. Taka oczyszczająca dieta korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie, poczujemy przypływ energii!

Należy pić dużo wody niegazowanej 1,5-2 litrów dziennie, herbatki ziołowe, soki ze świeżo wyciśniętych owoców. Nie powinno się pić mocnej czarnej herbaty i kawy. Aby w pełni wykorzystać dobrodziejstwo owoców należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:- owoce należy jeść ze skórką (jabłka, gruszki, śliwki) oczywiście uprzednio umyte pod bieżącą ciepłą wodą. – owoce cytrusowe należy cienko obierać ze skórki (wcześniej trzeba je umyć), nie wolno usuwać  białych błonek – bo zawierają cenny błonnik, pod samą skórką jest najwięcej witaminy C.

[vlikebox]

Przykładowe menu:

Śniadanie

40 dag owoców, 1-2 szklanki herbatki z rozmarynu.

Godzina 10.00
1 kiwi i pomarańcza.

Godzina 12.00
2 gruszki (ok. 20 dag) i 20 dag moreli.

Godzina 14.00
banan, 10-15 dag śliwek i pół grejpfruta (15-20 dag) – najlepiej różowego lub sałatka owocowa.

Godzina 16.00
duży kawałek (40 dag) melona

Godzina 18.00
Zjedz dużą garść śliwek (ok. 20 dag) lub 2 morele (15 dag), a także 1 kiwi.

Przed snem
1 jabłko, szklanka melisy.