Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dieta orientalna

Dieta orientalna podnosi witalność organizmu, wzmacnia go i czyni odpornym na przeziębienia.

Znacznie poprawia nasze samopoczucie, usuwa bóle głowy, spowodowane często niewłaściwym odżywianiem. Wyszczupla sylwetkę.

W ciągu tygodnia jesteśmy w stanie zrzucić od 2-3 kilogramów, w zależności od masy wyjściowej.

Dieta ta jest zalecana dla osób z nadwagą, jak i dla tych, których interesuje kultura dalekiego wschodu. Nie jest to typowa dieta, a sposób na życie. Twórcy diety orientalnej połączyli założenia amerykańskiego lekarza Haya z dalekowschodnią filozofią Yin i Yang.

Dieta orientalna jak sama nazwa wskazuje pochodzi z dalekiego wschodu. Jest połączeniem pierwiastka żeńskiego z męskim – Yin i Yang.

Yin to pierwiastek żeński to dusza, księżyc, spokój – przydatny wieczorem. Yang natomiast to koncentracja, odwaga  i wytrzymałość – potrzebny rano, by mieć siłę na cały dzień. Równowagę można osiągnąć nie tylko w filozofii, lecz także w jedzeniu. Chodzi o to, by prawidłowo komponować posiłki bazujące na trzech głównych składnikach pokarmowych: białkowych, węglowodanowych i neutralnych. Dania białkowe łączymy z owocami i warzywami i spożywać najlepiej koło południa. Nie należy łączyć dań węglowodanowych z białkowymi zwłaszcza wieczorem.

Natomiast produkty neutralne można łączyć dowolnie z białkowymi i węglowodanowymi.

Przykładowe menu

Śniadanie 142 kcal

Szklanka herbaty czarnej, zielonej bądź jaśminowej. Sok marchwiowo – jabłkowo – pomarańczowy (200 ml – niskosłodzony), gruszka.

II śniadanie 20 kcal

Sok pomidorowy (200 ml), seler naciowy (150 g).

Obiad 616 kcal

Filet z dorsza w jarzynach zapiekany w folii (450 g), wino białe półwytrawne (120 ml).

Podwieczorek 307 kcal

Sałatka z garści rodzynek (20 g), orzechów włoskich (30 g), banana.

Kolacja 247 kcal

Warzywne risotto doprawione chili, imbirem, pieprzem i solą do smaku.

Składniki risotta: kalafior (150 g), cebulka dymka (50 g), ryż (100 g), olej słonecznikowy (5 ml).