Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dieta optymalna Kwaśniewskiego

Dieta Optymalna zwana też dietą Kwaśniewskiego opiera się na założeniach jej twórcy lekarza i dietetyka Jana Kwaśniewskiego, który opracował dietę opartą spożywaniu produktów wysokotłuszczowych  i ubogich w węglowodany.

Ustalił on na podstawie wieloletnich badań proporcje żywieniowe trzech podstawowych budulców organizmu – tłuszczy, białka i węglowodanów. Dr Kwaśniewski zaleca, aby na  1g spożywanego białka przypadało minimum 2,5 g tłuszczu oraz nie więcej jak 0,8 g węglowodanów na dobę.

Z czasem, jak już organizm przestawi się na odżywianie wysokotłuszczowe a nisko-węglowodanowe należy zmniejszyć ilość spożywanego białka.

Zdaniem Kwaśniewskiego nadmiar białka dla organizmu jest szkodliwy, gdyż obciąża wątrobę i nerki oraz może powodować kłopoty ze snem i drażliwość.  Żywienie Optymalne wywołało spore zamieszanie w środowisku naukowym. Wielu lekarzy uważa je za dietę szkodliwą  dla zdrowia. Mimo to, znalazła jak dotąd rzeszę ludzi, którym pomogła w leczeniu różnych chorób. Jest więc dietą kontrowersyjną. Jan Kwaśniewski swoje wieloletnie badania opisał w swoich książkach. Miliony ludzi wróciło do zdrowia dzięki jego diecie, cierpiąc na takie choroby jak: cukrzyca, gościec, otyłość, miażdżyca, marskość wątroby, neurastenia, choroba wrzodowa, choroba Buergera, choroba Bechterewa czy stwardnienie rozsiane. Entuzjastą Żywienia Optymalnego jest były prezydent Lech Wałesa.

ZALETY

Osoby stosujące Dietę Optymalną chudną, pomimo, iż spożywają tłuste pokarmy. Dieta optymalna polega na spożywaniu właściwie dobranych pod względem budowy i rodzaju tkanek. Osoby cierpiące na choroby stawów powinni spożywać chrząstki i ścięgna, a chorzy na wątrobę – wątróbkę. Dr Kwaśniewski zaobserwował na osobach, których leczył przez lata, że stosując się do jego diety osoby te są bardziej aktywne, zadowolone z życia, odporne na choroby i stres, potrzebują mniej snu i uwalniają się z nałogów. Z czasem, jak organizm przestawi się na żywienie optymalne człowiek przestaje solić potrawy, a jeśli już to soli w ilościach minimalnych. Odrzuca też od alkoholu i cukru. Kwaśniewski nie widzi sensu używania kosmetyków, gdyż stosując Dietę Optymalną dostarczamy organizmowi niezbędne składniki, dzięki którym skóra jest gładka i dobrze nawilżona.

WADY

Instytut Żywienia zaklasyfikował dietę Kwaśniewskiego jako szkodliwą dla zdrowia m in. z uwagi na zbyt duże ilości spożywanego tłuszczu zwierzęcego, co według opinii medycznej grozi miażdżycą. Ponadto zarzuca się też Diecie Optymalnej, że jest uboga w błonnik, witaminy i składniki mineralne (witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, miedź i magnez) z uwagi na odrzucenie wielu wartościowych pokarmów bogatych m in. w węglowodany. Uważa się, że długotrwałe stosowanie Żywienia Optymalnego może grozić zapaleniem trzustki, kamicą nerek oraz osteoporozą.

Co można, a czego nie?

Dr Kwaśniewski zaleca, by spożywać tłuste produkty zwierzęce, jak tłuste mięsa (wieprzowina, golonka, karczek), podroby, żółtka jaj, smalec, śmietana, tłuste sosy i sery. Aby menu było bogate w witaminy i minerały można spożywać warzywa ubogie w węglowodany jak pomidory, kapustne, ogórki. Owoce bogate w węglowodany jak banany, gruszki czy winogrona nie powinno się spożywać. Kwaśniewski popiera spożywania owoców nisko-węglowodanowych w niewielkich ilościach, czyli agrest, porzeczki, jagody i żurawina. Węglowodany należy ograniczyć do minimum. Należy zjadać 2-3 posiłków dziennie (dieta przewiduje, że może też być 1 posiłek).

Produkty Zalecane Dla Człowieka przy Żywieniu Optymalnym

Produkty „Niejadalne” Dla Człowieka przy Żywieniu Optymalnym

[vlikebox]