Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dieta norweska

Jest to dość restrykcyjna dieta ale za to bardzo skuteczna.

Trwa 2 tygodnie, w czasie którego chudniemy aż 10 kilogramów! Należy jednak przestrzegać jej zasad. Jeśli czujemy potrzebę zrzucenia nadwyżki powyżej 10 kg, możemy przeprowadzić kurację raz jeszcze ale dopiero po upływie miesiąca od zakończenia pierwszej.

Diety tej też nie wolno przedłużać. Jeśli w niej nie wytrwamy, należy wtedy przerwać i zacząć od nowa.

Dietę norweską opracowali lekarze i specjaliści od żywienia ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo. Jest bardzo skuteczna. Pozwala ograniczyć nam łaknienie i uniknąć efektu jo-jo. Musimy przestrzegać kilku podstawowych zasad:

– Jemy głównie jaja gotowane i grejpfruty. Do tego jako dodatki, aby urozmaicić dietę spożywamy surówki z marchwi, selera naciowego, ogórka konserwowego oraz pomidora lub szpinak na wodzie z łyżką jogurtu.

– Nie wolno używać soli

– Mięso i ryby można jeść ale gotowane

– Należy unikać olejów  i smażenia, potrawy przygotowujemy na ruszcie bądź pieczemy w folii

– Można jeść pieczywo

– Należy pić 2-3 l płynów dziennie (woda źródlana niegazowana, herbatki owocowe, ziołowe, słaba kawa)

– Napojów nie wolno słodzić ani używać śmietanki do kawy, można za to stosować słodzik

– W diecie norweskiej nie spożywamy kolacji.

Dzięki diecie norweskiej przyspieszymy przemianę materii, co ułatwia trawienie i chudnięcie. Po zakończeniu kuracji należy unikać produktów bogatych w skrobię (ziemniaki, kukurydza).

[vlikebox]

Przykładowe menu na tydzień

1 dzień

2 dzień

3 dzień

4 dzień

5 dzień

6 dzień

7 dzień