Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dieta Montignaca

Opracował ją Francuz Michel Montignac. Doszedł on do wniosku, że człowiek tyje nie od liczby kalorii czy nadmiaru jedzenia, a nieodpowiedniego komponowania składników pokarmowych.

Tyjemy też od spożywania nadmiaru węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Dieta ta jest bogata w składniki odżywcze i co najważniejsze – nie wymaga głodzenia się! Ale z kolei wymaga od nas ciągłego kontrolowania indeksu glikemicznego produktów, co może sprawiać zwłaszcza na początku kłopot.

Węglowodany podzielił więc na dwie grupy

Dieta Montignaca jest dla wszystkich, a w szczególności dla osób cierpiących na cukrzycę.

Dieta składa się z dwóch etapów

[vlikebox]

Produkty podzielił na 7 grup

Zasady diety Montignaca

Przykładowe menu na 1 dzień