Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dieta księżycowa

Dieta księżycowa

Dieta ta jest ostatnią deską ratunku dla tych, których zawiodły inne diety. A to dlatego, że podlega 28 dniowemu cyklowi księżyca.

Jest bardzo skuteczna, można jeść prawie wszystko za wyjątkiem rzecz jasna słodyczy, soli, tłustych wędlin i mięs. Nie wolno przekraczać dziennie 1000 kalorii w pierwszych dwóch tygodniach. Potem przez kolejne dwa tygodnie zwiększamy do 1200 kalorii.

Księżyc ma duży wpływ na nasze samopoczucie.

Wszyscy podlegamy jego fazom, chociażby podczas pełni, kiedy to jesteśmy bardziej rozdrażnieni, a niektórzy mają kłopot z zaśnięciem. Dieta księżycowa pomaga przyswajać nam składniki pokarmowe w zgodzie z naturalnym biologicznym rytmem księżyca.  Dieta księżycowa składa się z trzech faz:

Przygotowanie.

Rozpoczynamy ją na 4 dni przed pełnią księżyca. Każdy dzień zaczynamy od jedzenia owoców. Minimum do południa nie wolno jeść nic poza owocami. Możemy spożywać je dowoli. Jeśli dany owoc proponowany w diecie nie jest dostępny, skracamy fazę o dzień, w którym są proponowane.

[vlikebox]

Odchudzanie rozpoczynamy w dniu pełni księżyca.

Ta faza trwa 2 tygodnie. W tym czasie księżyca będzie „stopniowo ubywać”, przez to łatwiej można zrzucić zbędne kilogramy. Spożywamy 3 posiłki dziennie, maksymalnie 1000 kcal dziennie. Nie wolno jeść słodyczy, soli, tłustych serów, tłustych wędlin i mięs. Pijemy 2 l niegazowane wody mineralnej. Między posiłkami dopuszczalne jest spożycie do 200g owoców i warzyw.

Regeneracja trwa 2 tygodnie od nowiu do kolejnej pełni.

Nasz apetyt wzrasta, bo przybywa księżyca. Zwiększamy zapotrzebowanie na energię o 200 kcal.

Przykładowy jadłospis II etapu

Przykładowy jadłospis III etapu