Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Dieta japońska

Dieta japońska należy do najzdrowszych na świecie. Właśnie tam w Kraju Kwitnącej Wiśni odnotowuje się stale najniższy wskaźnik zachorowalności na popularne choroby cywilizacyjne jak nowotwór.

Tam też ludzie statystycznie żyją najdłużej. Na czym polega więc fenomen diety Japończyków?

Podstawą diety japońskiej są ryż, ryby, owoce morza, glony i soja i jej przetwory.

Zatem dostarczają dzięki takiemu żywieniu dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) bardzo potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Prawie wogule nie spożywają mięsa. Dbają też o to, by podkreślić smak potraw. Używają do tego bardzo w Japonii popularnego sosu sojowego, sezamu, wasabi, wina ryżowego i octu ryżowego.  Jedzą produkty świeżo przygotowane, najczęściej surowe bądź na chwilę zanurzone we wrzątku lub też bardzo krótko podsmażone na głębokim oleju. Ryż czy makaron ryżowy, sojowy lub gryczany gotują na półtwardo, dzięki czemu zachowuje on znacznie więcej składników odżywczych.

Produkty zalecane w diecie japońskiej

– ryż

– ryby

– owoce morza

– wszelkie odmiany glonów

– makaron sojowy, gryczany, ryżowy, soba (o lekko orzechowym smaku)

– soja i jej przetwory (sos sojowy, ser tofu)- sezam- wino i ocet z ryżu

– warzywa (kapusta, brokuły, rzerżucha, rzodkiew)

– pasta miso (powstaje ze sfermentowanego ryżu, jęczmienia lub soi, do której dodaje się sól i słód; dodaje się ją do sosów, zupy miso i dań z grilla)

– zielona herbata  bogata w antyoksydanty i witaminy (B1, B2, PP, K, C)

Dieta japońska może być dla nas idealną kuracją odchudzającą.

Trwa 5 dni, ale najlepiej stosować ją ok. 2- 3 tygodnie. W ciągu 5 dni chudniemy tylko 0,5 kilogramów ale mimo to warto, bo dzięki tej diecie wyraźniej poprawi się nasze samopoczucie. Dieta japońska bogata jest w błonnik i antyoksydanty. Należy jednak pamiętać, że niewskazana jest dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z osteoporozą. W trakcie kuracji należy wypijać 8-10 szklanek niesłodzonej wody lub herbaty.

Przykładowe menu

Jeśli nie mamy dostępu do niektórych składników, to można zastosować zamienniki:

Dzień 1

Dzień 2

Dzień 3

Dzień 4

Dzień 5