Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Czerwony krzew – czyli rooibos

Czerwony krzew - czyli rooibos

Coraz większą popularnością wśród smakoszy herbat cieszy pochodząca z Afryki Południowej rooibos.

Niestety w Polsce jak dotąd nie znalazła wielu zwolenników. A szkoda, gdyż jej cenne dla zdrowia właściwości i niebanalny smak czynią ją niepowtarzalną wśród napojów herbacianych. Rooibos to inaczej czerwony krzew, który osiąga wysokość do 1,5 metra.

Często bywa nazywana czerwoną herbatą, z uwagi na kolor naparu, lecz nie należy jej mylić z drzewem herbacianym.

Odkryto, że rooibos posiada lecznicze właściwości. Przede wszystkim jest zupełnie naturalnym napojem, pozbawionym konserwantów chemicznych ani barwników. Nie zawiera kofeiny, jak inne gatunki herbat, przez co może być spożywana przez każdego, zarówno osoby starsze, kobiety ciężarne, matki karmiące, niemowlęta, dzieci oraz młodzież. Posiada charakterystyczny miodowy smak. Łączy w sobie cechy herbaty czarnej, zielonej i owocowej. Napar jest koloru czerwono – bursztynowego. Można ją pić w dowolnych ilościach o każdej porze dnia, nawet przed snem. Oprócz picia, napar rooibosa można wykorzystać jako wywar do zup, sosów czy gulaszy. Posiada cenne antyutleniacze (kwercetyna, rutyna, luteolina, izokwercytryna.), które hamują procesy starzenia.

PRO  ZDROWOTNE  WŁAŚCIWOŚCI HERBATY ROOIBOS

– łagodzi alergię i astmę.

– zawiera witaminę C i szereg minerałów, jak: magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, mangan, sód oraz fluor.

– korzystnie wpływa na zęby i kości (zawiera fluor).

– korzystnie wpływa na samopoczucie (zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny) relaksuje, pomocna w leczeniu depresji  i  w stanach wahania nastroju. Łagodzi bóle głowy.

– wzmacnia układ odpornościowy i oraz opóźnia procesy starzenia.

– wspomaga przemianę materii, pomaga w zaparciach i biegunce.

– jest niskokaloryczna i pomaga w odchudzaniu.

– obniża poziom cukru we krwi.

– delikatnie uspokaja, łagodzi bezsenność i stany rozdrażnienia.

– łagodzi zmiany skórne (trądzik, pieluszkowe zapalenie skóry) i trudno gojące się rany (zewnętrznie –  w postaci okładów).

– działa rozkurczowo (kolki u małych dzieci).

– pobudza laktację u matek karmiących.

– hamuje produkcję komórek nowotworowych.

– niweluje mdłości (zalecana dla kobiet w ciąży).

– nie zawiera kofeiny – mogą ją pić wszyscy, nawet osoby cierpiące na choroby nerek.

Sposób parzenia

Herbatę rooibos parzy się 3-5 minut świeżo zagotowanym wrzątkiem (idealna temperatura to 96 º C)  1 saszetkę / 1 łyżeczkę suszu na szklankę wody (250  ml). Rooibos można zaparzać dwukrotnie. Można ją spożywać na gorąco bądź schłodzoną (doskonale orzeźwia),  samą lub z dodatkiem miodu lub mleka.