Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Cholesterol

Wielu z nas już  na samo słowo ‘cholesterol’ przechodzą nam ciarki. Tak naprawdę tylko jego nadmiar powinien nas skłonić do niepokoju.

Odkłada się w organizmie w postaci złogów w naczyniach krwionośnych i prowadzi do zwężenia ich światła.

Skutki nadmiaru cholesterolu we krwi mogą być groźne dla zdrowia; począwszy od zaburzeń krążenia, nadciśnieniu tętniczemu, niewydolności serca, w tym też zawału, a skończywszy na miażdżycy.

Nie bez powodu cholesterol często nazywany jest przez lekarzy „cichym zabójcą”, którego nie jesteśmy w stanie dostrzec gołym okiem. Cholesterol całkowity jeśli utrzymany jest w normie, czyli 140 – 200 mg/100 ml jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje w wątrobie, mózgu, tkance tłuszczowej i nerwowej, krwi oraz w mięsie i żółtkach jaj. Cholesterol jest niezbędny do syntezy witaminy D w organizmie, wykorzystywany jest do budowy błon komórkowych i komórek nerwowych. Bierze też udział w powstawaniu kwasów żółciowych oraz w syntezie hormonów kory nadnercza. Cholesterol dzieli się na dwa typy: tzw. „dobry” – HDL (>45 mg/dl) i zły „LDL” (<130 mg/dl). Właśnie zbyt wysokie stężenie LDL prowadzi do poważnych schorzeń z miażdżycą na czele.

Organizm wytwarza 2/3 potrzebnego ustrojowi cholesterolu, pozostałą część dostarczamy z pożywienia.

Do podwyższenia poziomu cholesterolu dochodzi wówczas, gdy spożywane ilości tłuszczów zwierzęcych nasyconych. Należy pamiętać też, iż do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi ma kilka czynników, jak: stres, nikotyna, kawa, zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych w diecie, mało ruchu, środki antykoncepcyjne oraz spożywanie obfitych posiłków w dużych odstępach czasowych.

Co można zrobić, by obniżyć poziom cholesterolu?

– Regularnie badać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi (przynajmniej 1 raz w roku)

– Unikać spożywania tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec, słonina, boczek, smietana, tłuste mięsa)

– Jeść dużo warzyw i owoców, spożywać siemię lniane, pokarmy bogate w błonnik (otręby, płatki owsiane, jabłka, owoce suszone), czosnek

– Unikać ciast i słodyczy

– Pozbyć się nadwagi, która sprzyja wysokiemu poziomowi cholesterolu

– Regularnie ćwiczyć, ćwiczenia fizyczne pomagają obniżyć poziom cholesterolu

– Ograniczyć sól do minimum

– Unikać produktów smażonych

– Dieta powinna obfitować w węglowodany złożone (ziarna zbóż, pieczywo razowe), białka i tłuszcze nienasycone (ryby morskie, orzechy, migdały, oleje tłoczone na zimno – słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, olej z wiesiołka i oliwa z oliwek.

– Przyjmować leki obniżające poziom cholesterolu ale tylko po konsultacji z lekarzem.