Ludzie w dzisiejszych czasach mają tak wiele na głowie, w szczególności w swoich firmach, że nie mają w ogóle czasów na przygotowywanie posiłków w domu.
Wiem sama po sobie. Kiedy próbowałam gotować, nie dość, że samo gotowanie zajmowało kupę czasu, do tego jeszcze zakupy i sprzątanie. Mijało się to z celem, bo samo spożycie posiłku to w sumie około dwóch godzin dziennie, a tak traciłam o wiele więcej.
Czas ten mogłam poświęcić na coś zupełnie innego.
Oczywiście, rozwiązaniem było posiłkowanie się na mieście. I tak właśnie robi większość zajętych ludzi. Problem w tym, że jedzenie w miejskich knajpach, restauracjach, czy barach mlecznych mija się z zasadami zdrowego żywienia. Posiłki przeładowane są węglowodanami, już o dodatkach w postaci glutaminianu sodu nie wspomnę. A tak naprawdę bycie na diecie stało się ostatnio modne i konieczne. Koncerny żywieniowe pakują na nasze talerze jeden wielki chłam, a później wszyscy jesteśmy zdziwieni, że na świecie jest tyle nowotworów, cukrzycy, zawałów serca, czy udarów mózgu. Właśnie z tego powodu coraz bardziej popularny staje się catering żywieniowy i wcale mnie to nie dziwi. Jest to wygoda i szybkość.
Catering dietetyczny, zwany powszechnie „dietą pudełkową” lub „dietą z dowozem pod drzwi”, staje się coraz bardziej popularny.
Wszystko z uwagi na to, że ludzie nie lubią marnować czasu, a chcieliby zjeść smacznie i zdrowo. Poprzez pojawienie się też literatury dietetycznej na półkach księgarni i w sieci jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu racjonalnego żywienia na stan naszego zdrowia i samopoczucie. Pamiętajmy, że z drugiej strony nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie posiłku od podstaw. To właśnie prowadzi nas do korzystania z takiego rozwiązania. Aby zamówić catering dietetyczny naprawdę nie trzeba dwojenia i trojenia. Nawet nie musimy pojawiać się w firmie, która go oferuje. Na dziś dzień wszystko załatwimy online poprzez pierwsze lepsze urządzenie mobilne. Jest to nie tylko wygoda i komfort, ale i oszczędność czasu. Prawda jest jednak taka, że zamawiać nie możemy na szybko i fajnie by było taki wybór przemyśleć. Bo tak jak bywa z każdym przedsięwzięciem, catering cateringowi nierówny. Mamy lepsze i gorsze opcje, a dokładnie to mamy takie, które bardziej lub mniej nam odpowiadają.
Na sam początek musimy się zastanowić, czy w ogóle potrzebujemy cateringu dietetycznego.
Catering dietetyczny jest potrzebny, jeżeli:
- dbam o zdrowie, cenię wygodę, a do tego lubię smacznie i różnorodnie zjeść,
- chcę schudnąć lub utrzymać masę ciała,
- nie przepadam za gotowaniem,
- nie mam czasu na robienie zakupów i gotowanie – prowadzę aktywny tryb życia,
- nie mam czasu gotować, ale chcę zadbać o zdrowie swoje i bliskich,
- jestem na diecie eliminacyjnej lub wegetariańskiej,
- chcę korzystać w swojej kuchni z produktów świeżych i wysokiej jakości,
- nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia, a jednocześnie cenię sobie urozmaicone menu.
Powinniśmy sobie zdać też sprawę, że jest kilka zasad pomagających wybrać odpowiedni catering.
Po pierwsze — korzystamy z oferty na rynku lokalnym. Wybieramy catering, w swoim mieści. Jest to naprawdę bardzo ważne zastrzeżenie. Będziemy mieć gwarancję, że posiłki, które do nas trafiają, są przygotowywane na świeżo. Odradzamy korzystanie z cateringu dowożącego jedzenie na dwa/trzy dni. Posiłki powinny być przygotowywane codziennie. Wybieramy też spośród tych cateringów, w których diety są opracowywane przez dietetyka.
Musimy zatem sprawdzić kwalifikacje personelu.
Takie informacje powinny być dostępne na stronie internetowej. Ważne jest poinformowanie obsługi, jeżeli cierpimy na alergie. Musimy sprawdzić też certyfikat i upewnić się, że posiłki będą przygotowane z uzgodnieniem zasad zapobiegających zanieczyszczeniu.Menu dzienne powinno składać się z pięciu w pełni zbilansowanych posiłków o indywidualnie dobranej z pomocą dietetyka kaloryczności. Jest to bardzo ważne, dlatego że może się okazać, że spożyjemy za dużo i będziemy tyć, albo będzie nam skakać cukier. Wszystko jest sprawą niesamowicie indywidualną. Przed zamówieniem cateringu musimy zapoznać się z przykładowym menu na stronie internetowej. Takowe dokumenty powinno być dostępne i aktualizowane.
Możemy także zamówić sobie zestaw próbny lub skorzystać z oferty na jakiś krótki okres jak dwa/trzy dni.
Dzięki temu możemy na spokojnie ocenić czy wygląd produktów i dań jest atrakcyjny, a ich smak wpisuje się w twoje gusta. Pamiętajmy, że jedzenie ma być przecież przyjemnością, a nie smutnym obowiązkiem. Co więcej, powinniśmy mieć możliwość stałego kontaktu z pracownikiem cateringu. Może być nim dietetyk. Chodzi o to, aby obsługa zbierała twoja zażalenia. Na sam koniec należy wziąć pod uwagę cenę i nie zawsze dać się zwieźć tej niskiej. Niewysoka cena nie gwarantuje nam dobrej jakości.