Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Acerola

Acerola (Malpighia punicifolia/glabra) zwana „wiśnią z Barbados” to roślina uprawiana na Barbados, w Brazylii, na Madagaskarze i w Azji.

Niezwykle soczysta, kwaskowa w smaku acerola to cenny owoc z uwagi na najwyższą zawartość naturalnej witaminy C spośród wszystkich roślin uprawnych. W stosunku do popularnej cytryny acerola zawiera aż 30 razy więcej kwasy askorbinowego! Oprócz ogromnego źródła witaminy C wiśnia z Barbados zawiera mikroelementy (wapń, żelazo, fosfor, magnez), białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy (B1, B2, B6) oraz bioflawonoidy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Witamina C chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniem, grypą i stresem. Wzmacnia naszą odporność, poprawia samopoczucie, usuwa zmęczenie.

Poprawia stan naczyń krwionośnych, czyniąc je odporne na pękanie, wzmacnia też mięśnie. Acerolę spożywa się na surowo. Jest niskokalorycznym owocem (25 kcal/100 g). W Polsce jednak świeży owoc jest niedostępny. Można za to nabyć w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością acerolę sproszkowaną bądź w tabletkach, w tej formie również zachowuje swoje cenne właściwości. Jeden gram sproszkowanej aceroli to trzykrotna dzienna dawka witaminy C! Z aceroli także wytwarza się sok o nazwie handlowej cerola.

[vlikebox]