To częsta przypadłość, zwłaszcza u osób zabieganych, żyjących w ciągłym pośpiechu.
Objawia się pieczeniem w żołądku lub przełyku zazwyczaj po przejedzeniu bądź spożyciu tłustych i ostro przyprawionych potraw. Zgaga nazywana jest też chorobą refluksową.
Główną przyczyną powstawania zgagi jest nadkwaśność soków żołądkowych. Pokarm trafia do żołądka i jest neutralizowany kwasami trawiennymi.
Następnie powinien trafić do jelit, jednak na skutek słabego zwieracza kończącego przełyk pokarm wymieszany z kwasem solnym i pepsyną zaczyna cofać się wywołując nieprzyjemne pieczenie – zgagę. Czujemy wtedy charakterystyczny palący ból zamostkowy, który promieniuje w kierunku ust.
Co nasila zgagę?
– Niewłaściwa dieta – ciężkostrawne tłuste i ostre pokarmy
– Kawa, herbata
– Alkohol
– Czekolada
– Owoce cytrusowe
– Napoje gazowane
– Sok pomidorowy
– Cebula
– Orzeszki ziemne
– Kapusta i ogórki kiszone
– Nadmierny wysiłek fizyczny
– Stres
– Nikotyna
– Nadwaga
– Schylanie się
– Ciąża – powiększający się płód osłabia ściany przełyku, powodując zgagę zwłaszcza w ostatnim okresie ciąży. Należy jeść często a mało, by żołądek mógł strawić całe jedzenie.
[vlikebox]
Sposoby na zgagę:
– W leczeniu zgagi stosuje się leki neutralizujące kwasy (ranigast max, rennie, famidyna, gastro).
– Unikanie alkoholu, kawy, napojów zawierających kofeinę (w tym pepsi, coca-cola).
– Unikanie przejadania się.
– Unikanie produktów, które nasilają zgagę (patrz: co nasila zgagę).
– Unikanie tłustych potraw.
– Szklanka letniego mleka.
– Nie należy pić mięty, gdyż pobudza dodatkowo soki trawiennie i może nasilić zgagę.
– Nie najadanie się przed snem. Ostatni posiłek powinien być spożyty minimum 2-3 godziny przed udaniem się na spoczynek.
– Należy spać nie zupełnie na płasko, tylko spać w pozycji z lekko podniesioną głową, to zapobiegnie się cofaniu pokarmu.
– Migdały łagodzą zgagę.
– Siemię lniane – 2-4 łyżeczek zalać gorącą wodą i odczekać aż ostygnie. Można pić profilaktycznie po każdym posiłku lub gdy dopadnie nas zgaga.
Jeśli zgaga pojawia się dość często minimum 2-3 razy w tygodniu i staje się dla nas uciążliwa, należy zasięgnąć porady specjalisty gastrologa, który zaleci badanie endoskopowe przewodu pokarmowego i ustali właściwą diagnozę.
[vlikebox]