Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Zaparcia

Na zaparcia cierpi w ostatnich latach coraz więcej osób. To dla wielu ludzi wstydliwy problem, o którym niechętnie chcą mówić, a tym bardziej udać się na wizytę do lekarza. Mówi się, że w Polsce z powodu zaparć  cierpi co druga kobieta oraz co czwarty mężczyzna. 

Zaparcia zwane też obstrukcją bądź zatwardzeniem to nic innego jak problem z oddawaniem kału, który jest suchy i twardy. Zaparciom zazwyczaj towarzyszy ból podbrzusza, bolące parcie, czasem wzdęcia, bóle głowy, utrata łaknienia, odbijanie oraz ogólna ociężałość.  Dawniej sądzono, że oddawanie 1 stolca dziennie to przejaw zdrowia. Każdy człowiek posiada inny metabolizm. Obecnie przyjęto za normę od trzech razy dziennie do trzech razy na tydzień.

Zaparcia najczęściej pojawiają się na skutek złych nawyków żywieniowych połączonych z niedostateczną ilością ruchu.

Mogą jednak być też wynikiem konkretnych chorób, jak: cukrzyca, niedoczynność tarczycy, porfiria, mocznica, stwardnienie rozsiane, neopatie lub zmian nowotworowych. Jeśli zaparcia pojawiły się nagle u osoby, która dotychczas nie miała kłopotów z wypróżnianiem i są przewlekłe oraz towarzyszą im też biegunki, to należy zwrócić się do lekarza.

Przyczyny zaparć

Sposoby na zaparcia

Z DOMOWEJ APTECZKI

Rano wypijać na czczo

Szklankę wody mineralnej/wodę z miodem i cytryną/ kefir- wieczorem zjeść kilka owoców suszonych (śliwki, morele, daktyle) lub namoczyć w szklance wody i wypić rano na czczo- rano wypić kubek kawy gotowanej

Łyżka oleju lnianego na czczo

Do zup, jogurtu czy zupy mlecznej dodawać 1-2 łyżki otrąb,do zup, jogurtu czy zupy mlecznej dodawać 1-2 łyżki otrąb , płatki owsiane spożywać na śniadanie, wcześniej namoczyć w wodzie, następnie kilka minut pogotować i dodać suszone owoce, orzechy i masło klarowane