Zboża z pełnego przemiału są podstawą zdrowej diety. Powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia, najlepiej jeżeli uprawiane są organicznie i niemodyfikowane genetycznie.
Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Niestety dziś są trochę pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. A szkoda, ponieważ obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B) dzięki obecności błonnika mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.
Powyższe atuty skłaniają do zapoznania się z właściwościami poszczególnych zbóż i włączenia ich do naszego jadłospisu.
Produkt (100g) | Energia | Białko | Węglowodany | Tłuszcze |
Bułka graham | 198 | 10 | 40 | 1 |
Bułki kajzerki | 296 | 7,5 | 59,4 | 3,6 |
Bułki maślane | 326 | 7,7 | 61,8 | 5,9 |
Bułka tarta | 363 | 10 | 76 | 2 |
Chleb graham | 204 | 6 | 41 | 1 |
Chleb mazowiecki | 248 | 6,3 | 56,3 | 1,4 |
Chleb pszenny | 249 | 6,8 | 56 | 1,4 |
Chleb pumpernikiel | 239 | 5 | 51 | 2 |
Chleb żytni jasny | 194 | 13 | 43 | 1 |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 237 | 6,7 | 53,9 | 1,8 |
Chleb żytni razowy | 223 | 5,6 | 51,5 | 1,7 |
Chleb wiejski | 239 | 5,8 | 55,1 | 1,3 |
Ciasto drożdżowe | 290 | 7,4 | 47,7 | 8,2 |
Herbatniki kokosowe | 473 | 6,4 | 59,8 | 25,2 |
Herbatniki z cukrem | 460 | 6,7 | 70,7 | 17,2 |
Herbatniki sezamowe | 503 | 8,1 | 55,7 | 28,6 |
Kasza jaglana | 354 | 11 | 71 | 3 |
Kasza jęczmienna pęczak | 334 | 8,4 | 74,9 | 2 |
Kasza gryczana | 336 | 12,6 | 69,3 | 3,1 |
Kasza perłowa | 347 | 7 | 75 | 2 |
Kasza manna | 352 | 9 | 76 | 1 |
Makaron bez jajek | 368 | 9 | 74 | 2 |
Makaron 2-jajeczny | 373 | 11 | 72 | 3 |
Makaron 4-jajeczny | 377 | 12 | 76,2 | 3,4 |
Mąka pszenna typ 500 | 342 | 9,2 | 75 | 1,2 |
Mąka pszenna typ 550 | 342 | 9,4 | 74 | 1,6 |
Mąka ziemniaczana | 339 | 9 | 84 | 0 |
Płatki owsiane | 390 | 12 | 69 | 7 |
Płatki jęczmienne | 355 | 9,8 | 79,4 | 3,6 |
Płatki kukurydziane | 363 | 6,9 | 83,6 | 2,5 |
Płatki pszenne | 351 | 9 | 81 | 3 |
Płatki żytnie | 343 | 6,4 | 82,6 | 3,2 |
Ryż biały | 344 | 6,7 | 78,9 | 0,7 |
Ryż brązowy | 322 | 7,1 | 76,8 | 1,9 |