Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Nasz organizm domaga się tranu

Nasz organizm domaga się tranu

Nie od dziś wiadomo, że tran jest niezbędny do prawidłowego działania naszych organizmów. Tran jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin A, D i E – doskonale zbilansowanych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie są produkowane przez organizm, a jednocześnie są niezbędne do jego prawidłowego działania.

Zawarta w tranie witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, zapobiega zakażeniom oraz zwalcza bakterie i wirusy. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są konieczne do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które poprawiają pracą układu odpornościowego.

Tran zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry.

Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu.Stosowanie tranu jako środka leczniczego jest częste w awitaminozach A oraz D, a także przy krzywicy. Każdy składnik zawarty w tranie ma dobroczynne działanie.

Zawartość NNKT wpływa na:

Zawartość witaminy A wpływa na:

Zawartość witaminy D reguluje:

Witamina E:

Tran należy spożywać tylko w ilościach zalecanych przez producenta. Tranu nie powinny przyjmować osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, jak również osoby przyjmujące już preparaty zawierające witaminy A i D, stosujące silne leki przeciwzakrzepowe.

Suplementacja