Coraz więcej osób staje się świadomymi tego, że stosowanie antybiotyków na dłuższą metę, na każde głupie przeziębienie nie jest rozwiązaniem problemów zdrowotnych.
Zgodzę się ze stwierdzeniem, że antybiotyki pomagają i robią to niesamowicie szybko (te ostatnie trzydniowe to jakaś magia, bo potrafią postawić człowieka na nogi w krótkim czasie), jednakże są tego minusy. Antybiotyki niesamowicie niszczą florę bakteryjną w naszym organizmie i zalecane probiotyki, które powinniśmy przyjmować w czasie kuracji, nie odbudują w stu procentach tego, co zniszczył lek. Właśnie, dlatego jestem zwolennikiem niestosowania antybiotyków, jeżeli sytuacja nie jest mocno poważna. Miód pszczeli jest znaną od najdawniejszych czasów, naturalną substancją odżywczą, regenerującą i leczniczą. Spożywanie go nawet w dużych ilościach nie szkodzi, gdyż biologicznie aktywny miód zawiera substancje stymulujące metabolizm organizmu.
Dlaczego o tym wspominam akurat teraz? Mamy okres mocno jesienny.
Temperatura za oknem wcale nas nie zadowala. Powiem nawet, że jest mocno dołująca i depresyjna. Osobiście, uwielbiam kolory naszej polskiej jesieni, jednakże to, co dzieje się za oknem nie zachęca do spacerowania i cieszenia oka urokami rodowitej przyrody. Zdaje sobie sprawę, że są takie osoby, którym takie jesienny spacer odbiłby się naprawdę mocnym echem na zdrowiu. Jesień sprzyja przeziębieniom i rozwijającej się grypie. Warto zatem wyposażyć się w naturalne środki, które pomogą nam walczyć z bakteriami i przy okazji nie spustoszą naszego organizmu.
Takim produktem jest używany na co dzień w domach jako środek słodzący miód.
Większość z nas zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych miodu, jednakże jakoś nie jesteśmy przekonani do jego stosowania na co dzień. Miód zakwalifikowany jest przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne jako lek, który sprawnie radzi sobie nie tylko z bakteriami, ale także wirusami. O dziwo, takie działanie zawdzięczamy dużemu stężeniu cukru w miodzie. Działają one osmotycznie i wysysają wodę z komórek bakteryjnych. Poprzez takie działanie komórki te ulegają odwodnieniu, a w konsekwencji umierają. Mówi się także, że wielki ojciec medycyny, czyli Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Tak samo Pitagoras, który dożył sędziwego wieku, dzięki słabości do spożywania tego produktu. Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona.
Właściwości lecznicze miodu
- przyspiesza gojenie się ran,
- zmniejsza ryzyko powstania bliznowców,
- leczy wrzody żołądka,
- działa przeciwbiegunkowo,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- hamuje procesy miażdżycowe,
- leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych,
- jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem,
- koi nerwy, działa nasennie,
- jednocześnie pobudza do pracy mózg.
[vlikebox]
Pszczoły wprowadzają do miodu także dużo substancji antybiotycznych jak lizozym, inhibina (w miodach spadziowych z lipy, gryki i drzew szpilkowych) i apidycyna.
Substancje te świetnie radzą sobie w niwelowaniu takich zagrożeń jak, gronkowce i paciorkowce, ziarniaki gram-dodatnie, czy pałeczki gram-ujemne. Nie jest to jednak koniec zagrożeń, z jakimi radzi sobie miód. Do tej szlachetnej grupy zaliczają się także wąglik, rzęsistek, prątki gruźlicy i grzyby Candida. Oczywiście, miód jest także bogaty w różnego rodzaju witaminy. Znajdziemy w nim potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Powiedziałbym, że cała naturalna tablica Mendelejewa w jednym produkcie, który większość z nas trzyma na półce.
Ciężko jest określić, który z miodów jest najlepszy, bo wszystko zależy od tego, z czym się zmagamy, albo jakie mamy preferencje smakowe.
Na pewno musimy pamiętać o tym, aby miód składem chemicznym odpowiadał potrzebom naszego organizmu i był naturalny. W sklepach niestety sprzedaje się miód sztuczny i używanie takiego produktu chciałbym z tego miejsca odradzić. Pod jednym ogólnym terminem — miód kryje się wiele różnych pszczelich pyszności. Kierowanie się w tym momencie ceną można być dla nas niesamowicie zgubne. Pamiętajmy, że skład biochemiczny miodu sztucznego odbiega od miodu naturalnego. Sztuczny miód powstaje przeważnie z sacharozy, czyli tego cukru złożonego, którego w zasadzie powinniśmy unikać, a może nawet powinniśmy z niego zrezygnować. Sprzedawcy mocno czarują producentów, że jest on tak wspaniały, jak naturalny produkt, ale takie bajki można włożyć na półkę i czytać niegrzecznym dzieciom, jako przestrogę. Miód naturalny jest znacznie bogatszy pod względem składu chemicznego, zawiera wiele cukrów — w tym najlepiej przyswajalna glukozę. Różnorodność źródeł nektaru przekłada się na różnorodność zawartych substancji. Miody możemy podzielić, ze względu na skład. Mamy naturalne miody pszczele, naturalne miody wzbogacane.
Naturalne miody pszczele
- Miód rzepakowy: świetnie radzi sobie z problemami z wątrobą, z drogami żółciowymi, sercem, naczyniami więcowymi, pomaga w przypadku leczenia dróg oddechowych;
- Miód akacjowy: działa uspokajająco i wzmacniająco, przydatny przy zaburzeniach nerek, pęcherza i układu pokarmowego, dobry na przeziębienia;
- Miód lipowy: oryginalny miód lipowy pochodzi z Grodów Ryczyńskich i uzyskiwany jest ze 150-letnich drzew drobnoliściastych, znajdują się pyłki ryczyńskich ziół, lip i kwiatów takich jak chabry bławatki, kwiaty śliwy, roślin liliowatych, koniczyny i krwawnika;
- Miód gryczany: działa odtruwająco, jest dobry na układ trawienia, wątrobą, przeciwdziała mażdżycy, oraz anemii wynikającej z niedoboru żelaza;
- Miód wrzosowy: bardzo dobry na nerki i drogi moczowe, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, pomaga przy problemach w jelitem;
- Miód wielokwiatowy: pomaga na zmęczenia psychiczne i fizyczne, świetny przy stanach alergicznych, drogi oddechowe, układ krwionośny i serce;
- Miód nektarowo-spadziowy: najlepszy jest na stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krązenia oraz na zaburzenia trawienia;
- Miód spadziowy ze spadzi liściastej: najlepszy jest na nerki i drogi moczowe oraz na wątrobę i drogi żółciowe;
- Miód spadziowy ze spadzi iglastej: najlepszy jest na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia biegunki choroby serca i naczyń oraz na nerwice.
[vlikebox]
Naturalne miody wzbogacane
Miody z dodatkiem wyciągów ziołowo – roślinnych
- Miód z dodatkiem pokrzywy: korzystnie wpływa na leczenie układu moczowego. Zapobiega anemii, działa krwiotwórczo. Wzmacnia kondycję skóry, paznokci, włosów;
- Miód z dodatkiem mięty: ma oczywiście działanie mocno odświeżające i dezynfekujące, działa uspokajająco, przeciwskurczowo, przeciwbólowo, hamuje odruch wymiotny, pobudza soki trawienne;
- Miód z dodatkiem melisy: działa uspokajająco, promaga w przypadku problemów trawiennych;
- Miód z dodatkiem kwiatu głogu: świetny w przypadku leczenia zaburzeń układu krwionośnego;
- Miód z dodatkiem aloesu: ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne;
- Miód z dodatkiem imbiru: pobudza krążenie, rozgrzewa, pomaga w przypadku problemów żołądkowych i z jamą ustną;
- Miód z dodatkiem cynamonu: działa antyseptycznie;
- Miód z dodatkiem lawendy: działa uspokajająco, dezynfekująco i antyseptycznie;
- Miód z dodatkiem czosnku: ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, żółciopędne i obniża poziom złego cholesterolu we krwi;
- Miód z dodatkiem wanilii: poprawia nastrój, działa uspokajająco;
- Miód z dodatkiem mniszka lekarskiego: przyspiesza przemianę materii.
Miody z dodatkiem wyciągów owocowych
- Miód z różą: wzbogaca walory zdrowotne miodu o witaminę C, , E, P, K , witamin z grupy B;
- Miód z aronią: leczenie nadciśnienia i żylaków odbytnicy;
- Miód malinowy: przeziębienia, anginy, infekcje bakteryjne i wirusowe;
- Miód pomarańczowy: zawiera witaminy, B1, B2, B6 i C,
- Miód cytrynowy: witamina C, wapń, witamina PP.
[vlikebox]