Ten produkt zapewne gości w każdym polskim domu, ale mało kto zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Kto z was nie jadł surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią, albo bigosu. Okazuje się jednak, że główny składnik, czyli właśnie kiszona kapusta mają ciekawe właściwości, które wpływają na nasz organizm. Plusów jej spożywania jest naprawdę sporo.
Kiszona kapusta oczyszcza organizm, ma działanie przeciwnowotworowe, wzmacnia odporność i co chyba najważniejsze w naszym kraju, pozwala pozbyć się kaca. Zacznijmy od tego, że już ojciec medycyny, czyli Hipokrates doszukał się w kapuście kiszonej niesamowitych właściwości. Pamiętajmy jednak, że nie każdy tego typu produkt zachowuje swoje właściwości. Tylko te najbardziej naturalne powinniśmy spożywać. Kupując produkty pakowane w plastiki, tracimy wszystko, co najlepsze z produktu. Najlepiej nabywać kiszoną kapustę z beczki. Taka kapusta nie jest przepakowywana do małych, foliowych woreczków. Taki proces naraża ją na utratę najcenniejszych składników odżywczych. Wszystko to dzieje za sprawą dopuszczania tlenu, światła i wysokiej temperatury. Kapusta pakowana z ten sposób szybko gnije.
Duża dawka witamin
Skoro już wiemy, jaki produkt winniśmy spożywać kiszoną kapustę. Jest ona przede wszystkim źródłem witaminy C, witamin z grupy B, A, E. Jednym słowem, jest to bomba cebionowa. Witaminy to jednak nie wszystko. Kapusta kiszona to także źródło magnezu, wapnia, potasu, cynku, żelaza, siarki. Każdy z tych pierwiastków jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Właśnie ten proces zapewnia jej kwaśny smak – dokładnie to dzięki kwasowi mlekowemu. Zapewnia on też temu produktowi trwałość. Podczas jej przygotowywania, warto dodać też marchewkę i kminek, aby zapobiec często pojawiającym się wzdęciom.
Sok z kiszonej kapusty
Już starożytni stosowali kapustę kiszoną do leczenia. W podaniach z czasów rzymskich można przeczytać, że lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Potrafi ona także świetnie regulować temperaturę naszego ciała. Ciekawe właściwości ma także sok z kiszonej kapusty. Łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt, wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz miażdżycę. Kuracja nim oczyszcza także organizm. Picie soku z kiszonej kapusty wzmacnia odporność, chroni przed wystąpieniem anemii. Jej sok w ludowej praktyce uznawane są za lekarstwo na wrzody żołądka, bóle reumatyczne, neuralgiczne. Jest to także dobry sposób na przyspieszenie samej przemiany materii. Wpływ na lepszy metabolizm naszego organizmu na błonnik, którego w kapuście jest naprawdę sporo. Poprzez picie soku, organizm poprawi swoją przemianę tłuszczową oraz obniży poziom cholesterolu we krwi.
Właściwości przeciwnowotworowe
To, co jest najbardziej interesuje w kiszonej kapuście, to jej właściwości przeciwnowotworowe. Zalecane jest jedzenie jest raz w tygodniu. Najlepiej rokuje spożywanie jej w postaci surowej. Okazuje się, że jej spożycie znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego. Przy tym w 100 gramach kapusty kiszonej znajduje się tylko około 18,5 kalorii. Sprawia to, że kapusta kiszona polecana jest nawet osobom, które cierpią przez problemy z wątrobą. Kapusta jest także dobrą propozycją jako składnik diet odchudzających, ze względu na jej niską zawartość energetyczną, choć sama w sobie daje uczucie sytości. Wszystko dzięki zawartym w jej składzie związków chemicznych. Wchodząca w skład między innymi indola pomoże naszemu organizmowi w profilaktyce raka występującym na tle hormonalnym.
Czerwona odmiana kapusty jako akternatywa
Co ważniejsze, często można słyszeć także o kapuście czerwonej, jako jej zdrowszej odmianie. Opinię tę potwierdzają wszystkie badania. Dzieje się to dlatego, że kapusta czerwona posiada wszystkie właściwości kapusty białej, ale jest ona od niej lżejsza i delikatniejszy smak. Sam czerwony kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli jenym z najsilniejszych przeciwutleniaczom. W takim razie, dla tych którzy nie przepadają za samym smakiem kapusty białej, jest ona dobrą alternatywa.