Dieta tygodniowa jest sposobem na szybką utratę zbędnych kilogramów (ok.3) w tydzień.

Dodatkowo oczyści nasz organizm z toksyn, dzięki temu będziemy mieć lepsze samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że najtrudniejszy jest pierwszy dzień, gdyż organizm oczyszcza się ze złogów.

Wtedy możemy czuć się osłabieni, możemy też odczuwać ból głowy.

Dieta tygodniowa polega na jedzeniu każdego dnia innych produktów. I tak pierwszego dnia spożywamy wyłącznie koktajle warzywne, drugiego – ryby, trzeciego – koktajle mleczne, czwartego – brokuły, piątego – ziemniaki, szóstego – owoce cytrusowe, zaś siódmego – ryż.

Tak skonstruowane menu dostarczy nam niezbędnych składników pokarmowych, da nam energię do działania i poprawi samopoczucie. Aby nie dopuścić do efektu jo-jo, należy w wybrany jeden dzień w tygodniu stosować wybrany jadłospis z diety.

Najlepsze efekty uzyskamy uprawiając gimnastykę bądź codziennie chodząc na półgodzinny spacer. Wtedy efekt gwarantowany!

Menu na tydzień

Dzień I – koktajle warzywne

Śniadanie: sok wyciśnięty z 6 marchewek i 3 łodyg selera naciowego, z dodatkiem 3 łyżek rozmrożonego szpinaku, 150 g chudego białego sera.

Drugie śniadanie: sok wyciśnięty z 6 marchewek i 3 łodyg selera naciowego, z dodatkiem posiekanego pomidora.

Obiad: sok wyciśnięty z 6 marchewek i 3 łodyg selera naciowego, z dodatkiem posiekanego pęczka pietruszki oraz łyżki oleju słonecznikowego, 100 g pieczonej piersi kurczaka, 5 łyżek gotowanej marchewki z groszkiem.

Kolacja: sok wyciśnięty z 6 marchewek i 3 łodyg selera naciowego, z dodatkiem 2 łyżeczek suszonej bazylii oraz łyżki oleju słonecznikowego, 2 kromki chrupkiego pieczywa z 2 plasterkami szynki z indyka, 2 liście sałaty.

Dzień II – ryby

Śniadanie: sałatka z połówki jabłka, pomarańczy, kiwi, 2 łyżek płatków kukurydzianych, doprawiona 3 łyżkami jogurtu light, szklanka naparu z 2 łyżeczek alg zalanych wrzątkiem (algi można kupić w sklepach ze zdrową żywnością).

Obiad: 200 g duszonego dorsza z dowolną ilością sałaty doprawionej octem winnym lub sokiem z cytryny, szklanka naparu z alg.

Kolacja: 200 g pieczonego w folii pstrąga, z dowolną ilością szpinaku, szklanka naparu z alg.

Dzień III – koktajle mleczne

Śniadanie: 1,5 szklanki mleka 2% zmiksowanego z bananem, 4 łyżki płatków kukurydzianych ze 150 g waniliowego serka homogenizowanego lub jogurtu owocowego.

Drugie śniadanie: 1,5 szklanki mleka 2% zmiksowanego z bananem.

Obiad: 1,5 szklanki mleka 2% zmiksowanego z bananem, 150 g pieczonej piersi kurczaka, 4 liście sałaty z sosem z dwóch łyżek jogurtu naturalnego.

Kolacja: 1,5 szklanki mleka 2% zmiksowanego z bananem, 2 kromki razowego chleba posmarowanego niskosłodzonym dżemem.

Dzień IV – brokuły

Śniadanie: 100 g gotowanych brokułów, jajko na twardo, kilka plasterków pomidora z posiekaną cebulą, szklanka wody mineralnej z 3 łyżkami soku z cytryny.

Obiad: 200 g gotowanych brokułów, 4 łyżki ryżu, szklanka soku z kiszonej kapusty.

Kolacja: sałatka – 100 g ugotowanych brokułów, pół puszki czerwonej fasolki konserwowej, łyżeczka oliwy z oliwek; szklanka wody mineralnej z 3 łyżkami soku z cytryny.

Dzień V – ziemniaki

Śniadanie: ugotowany duży ziemniak z łyżką szczypiorku, szklanka soku z warzyw.

Obiad: dwa średnie ugotowane ziemniaki zapieczone z 2 plasterkami żółtego sera light i łyżką natki pietruszki, szklanka soku pomidorowego.

Kolacja: pieczony średni ziemniak z łyżką szczypiorku, szklanka soku z warzyw.

Dzień VI – owoce cytrusowe

Śniadanie: dowolna ilość mandarynek, 150 g jogurtu, szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy.

Obiad: 50 g gotowanej piersi kurczaka bez skóry, 250 g surówki z owoców cytrusowych, szklanka soku wyciśniętego z grejpfrutów.

Kolacja: dowolna ilość mandarynek, kromka razowego pieczywa z plasterkiem szynki drobiowej i liściem sałaty, szklanka soku wyciśniętego z grejpfrutów.

Dzień VII – ryż

Śniadanie: szklanka gotowanego ryżu i 150 g jogurtu owocowego light, garść truskawek świeżych lub mrożonych.

Obiad: szklanka gotowanego ryżu, 150 g gotowanej piersi kurczaka lub indyka, bez skóry, 200 g gotowanych brokułów, strąk papryki.

Kolacja: szklanka gotowanego ryżu z 4 łyżkami waniliowego serka homogenizowanego, garść truskawek świeżych lub mrożonych.

[vlikebox]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOzonoterapia – leczenie tlenem i ozonem
Następny artykułŻylaki nóg
Z zamiłowania kucharka. Kładę nacisk na naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Jej drugą pasją obok pracy są ogród i literatura. Lubi długie spacery po lesie i aktywne formy spędzania czasu. Hoduje psy rasy corgy.