Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Detoksykacja krwi ważna dla organizmu

Detoksykacja krwi ważna dla organizmu

Krew, która krąży w naszym organizmie, może być pełna toksyn. Objawy, które mogą na to wskazywać to zmęczenie, obrzęk, nadmiernie wysuszona skóra.

Krew może zawierać dużą ilość szkodliwych substancji i należy ją oczyszczać. Narządy, które odpowiadają za oczyszczanie krwi to wątroba i nerki. Jeżeli chcemy wspomóc jej oczyszczanie, musimy przede wszystkim sprawić, aby te narządy pracowały odpowiednio. Utrzymanie czystej i wolnej od toksyn krwi jest niezwykle istotne, jeśli chcemy uniknąć wielu chorób oraz zachować odpowiednio nawilżoną i piękną skórę.

Lista produktów, które pomagają w oczyszczaniu krwi, jest niesamowicie długa.

Są to nie tylko zioła, ale także produkty, które spożywamy na co dzień. Grunt to spożywać te, które nam najbardziej pomogą. Zacznijmy od tego, że najlepiej nadają się do tego owoce i warzywa. W przypadku tych pierwszych listę otwierają cytryna, winogrona, pomarańcze, grejpfruty, ananas, jagody, kiwi i truskawki, aczkolwiek lista jest o wiele dłuższa. Jeżeli chodzi o warzywa to warto dietę wzbogacić o czosnek, cebulę, marchew, seler, pietruszkę, lucernę i kiełki soi. Możemy także wspomagać się różnego rodzaju naparami ziołowymi. Lista tych także jest długa, ale postaram się opisać kilka najistotniejszych i najlepiej działających.

Jednym z pierwszych ziół, o których chcę wspomnieć, jest łopian.

Łopian to roślina o doskonałych właściwościach oczyszczających krew i układ limfatyczny. Roślina ta występuje w całej Polsce i jest chwastem ruderalnym. Potkać go można w zaroślach, przychaciach, przydrożach, na miedzach i gruzach. Inne nazwy to: łopian lekarski, rzep kostropacz, łopuch, dziad. Łopian w medycynie ludowej znany i używany był już od epoki brązu. Bez problemu możemy go znaleźć w aptekach, czy sklepach ze zdrową żywnością. Słynie on ze swoich zdolności detoksykacyjnych, ale pomaga także usprawnić przepływ krwi, czy zapobiegać zatrzymaniu wody w organizmie, tak strasznego dla wielu kobiet. Usuwanie toksyn następuje przez skórę oraz wraz z moczem. Łopian najlepiej działa przyswajany w postaci naparu. Walczy on także z zapaleniem stawów, trądzikiem, zgagą, kamieniami nerkowymi, opryszczką, gorączką i… cukrzycą. Zalecana dawka dzienna takiego naparu to dwie szklanki.

Nalewka z łopianu

[vlikebox]

Kolejną rośliną, która może wspomóc oczyszczanie naszej krwi, jest bez.

Dziki bez to jedna z najstarszych roślin powszechnie występujących w całej Polsce. Uznawany za naturalne dobro jest powszechnie stosowany w domowej medycynie. Dziki bez to krzew, który osiąga od 3 do 10 metrów wysokości i ma intensywnie pachnące białe kwiaty, z których powstają kiście ciemnofioletowych owoców. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce. Jest on też świetnym środkiem antyseptycznym i oczyszczającym. Łagodzi przede wszystkim wszelakie stany zapalne. Zapewne zadziwi was fakt, że takie organy, jak nerki czy wątroba uwielbiają napar z bzu. Dawka optymalna dla naszego organizmu to jedna filiżaneczka naparu stosowana po głównym posiłku. Poza walorami leczniczymi oraz smakowymi dziki bez znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Z kwiatów możemy przygotować tonik, który wygładza skórę, wybiela piegi, a nawet łagodzi podrażnienia związane z opalaniem. Wyciąg z dzikiego bzu polecany jest do płukania chorego gardła lub do robienia okładów na oczy przy podrażnionych spojówkach. Pomaga także łagodzić kaszel i obniżać gorączkę.

Dziki bez

Nasza lista jeszcze się nie zakończyła. Kolejnym ziołem znanym z właściwości oczyszczających jest pokrzywa.

Pokrzywa zwyczajna traktowana jest często jako pospolity kłopotliwy chwast. Cała roślina pokryta jest licznymi parzącymi włoskami. Te zawierają one histaminę i kwas mrówkowy. Związki te odpowiedzialne są za parzenie przez tę roślinę. W lecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim liście oraz korzeń pokrzywy. Zapewne jednak nie raz nie dwa dostawaliście ją do picia w przypadku problemów z układem moczowym. Ma też niesamowite właściwości detoksykacyjne. Pomaga w reumatyzmie, anemii, oczyszcza krew i wzmacnia wątrobę. Korzenie pokrzywy zwyczajnej bogate są w lipidy, sterole, lignany, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę i minerały. Jest to też niezwykle skuteczna roślina, jeżeli chodzi o nasze oczyszczanie krwi. Potrafi usunąć z niej toksyczna substancje. Ma działanie moczopędne. Świetnie wspomaga pracę nerek i wątroby. Świeży sok z pokrzywy bez problemu dostaniemy również w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Możemy także kupić herbatkę z pokrzywy i patrzyć albo suszone liście pokrzywy. Przełom kwietnia i maja to sezon na młodą pokrzywę. Warto go wykorzystać, przygotowując świeży sok. Ten stosowany zewnętrznie działa bakteriobójczo, ułatwia gojenie ran. Wcierany w skórę likwiduje łupież i wzmacnia włosy. Ma również właściwości wzmacniające i przeciwanemiczne.

Filiżanka herbatki z pokrzywy

Jeżeli chcecie oczyścić krew warto zainteresować się także mniszkiem lekarskim.

Mniszek lekarski znany jest nam po nazwą mlecz. Można go spotkać praktycznie wszędzie. Mniszek jest rośliną miododajną – chętnie odwiedzają go pszczoły, a miód z mniszka jest uznawany za jeden z najzdrowszych. Korzeń mniszka zawiera dużo garbników, związków seskwiterpenowych, triterpenowych, inuliny, fitosteroli, soli mineralnych (szczególnie potasu). Natomiast w liściach mniszka są flawonoidy, flenolokwasy, karotenoidy oraz potas, magnez, krzem i witamina C i witamina B. Aby sporządzić napar z mniszka, musimy zalać gorącą wodą kilka kwiatów i odstawić na pięć minut. Napar z mniszka lekarskiego to idealny napój na wczesne godziny popołudniowe.

Zioła opisane do tej pory są wam zapewne znane. Teraz napiszę o tych mniej znanych. Pierwszym z nich będzie hizop.

Hizop znany jest głównie z opisu biblijnego, z którego dowiadujemy się, że ma właściwości oczyszczające. Jest to zielony krzew, którego wysokość sięga aż 160 metrów. W zależności od gatunku możemy rozróżnić kwiaty w kolorach od białego do fioletowego, różowe, niebieskie lub fioletowo — niebieskie. Pochodzi on z Europy Południowej. Wiele osób uważa, że przyprawa ta jest zbyt ostra do stosowania w tradycyjnej kuchni. Ma jednak niesamowite właściwości oczyszczające. Stosowany jest zasadniczo w ten sam sposób, co szałwia. Jego silne olejki eteryczne działają na niestrawność, wzdęcia i kolki. Roślina ta jest wręcz idealna do oczyszczania krwi oraz usuwania szkodliwych toksyn z naszego organizmu. Jest on także bardzo pomocy przy odchudzaniu.

Następnym mniej znanym w naszym kraju jest aloes, który jest silnym środkiem bakteriobójczym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Dziś poznajemy i weryfikujemy terapeutyczne działanie aloesu, zwłaszcza jego najpopularniejszej odmiany Aloe vera. Większość przypisywanych mu zalet zostało potwierdzonych. Posiada silne właściwości oczyszczające, bakteriobójcze, hamuje rozwój nowotworów, regeneruje błonę śluzową i wspomaga mechanizmy obronne naszego organizmu. Można go również z powodzeniem stosować w schorzeniach skóry, stanach zapalnych oczu, a także do pielęgnacji włosów.

Wino aloesowe

Wino aloeasowe

Składniki:

Przygotowanie:

Liście oczyść z kolców. Pokrój je i zmiel. Dodaj wino i miód nektarowy. Po wymieszaniu składników odstaw z zamkniętym naczyniu na około pięć dni. Najlepiej trzymać wywar wtedy w ciemnym miejscu. Po tym czasie odcedź wywar i przelej do butelek. Należy go przechowywać w lodówce.

Dawkowanie:

W pierwszym tygodniu trzy razy dziennie po łyżeczce. W trzecim i czwartym tygodniu, trzy razy dziennie po łyżce. W trzech dalszych, trzy razy dziennie po łyżeczce, na godzinę przed jedzeniem. Po dwóch miesiącach należy zrobić tydzień przerwy.