Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Bakteria, która atakuje układ pokarmowy – Helicobacter pylori

Bakteria, która atakuje układ pokarmowy - Helicobacter pylori

Może powodować wrzody żołądka i dwunastnicy, a w skrajnych przypadkach nawet raka, dlatego jest taka niepożądana w naszym organizmie. O czym mowa? O bakterii Helicobacter pylori.

Jeżeli jeszcze jej nie znacie, to mam nadzieję, że nie będziecie mieli takiej nieprzyjemności. Aczkolwiek dobrze by było wiedzieć, co to jest i jak z tym walczyć. Jest to bakteria gram-ujemna. Nazwa jej pochodzi od tego, że ma kształt helikalny. Zaliczana jest do pałeczkowatych. Według WHO zainfekowanych nią jest ok. 30% populacji w krajach rozwiniętych i 70% w krajach rozwijających.

Odpowiada ona za przypadki choroby wrzodowej żołądka i choroby wrzodowej dwunastnicy.

Bakteria ta najczęściej powoduje problemy gastryczne. Dzieje się tak, dlatego że H. Pylori produkuje enzym, który zobojętnia sok żołądkowy. Nie jest to jednak jedyna substancja, jaką wprowadza do naszego organizmu. Doprowadza ona też do stanu zapalnego błony śluzowej, a w ostateczności nawet do jej zaniku. To, co jej towarzyszy, to nierzadko wrzody żołądka oraz dwunastnicy, a niestety nawet i rak. Stosunkowo szybko dostrzeżono powiązanie pomiędzy wrzodami i zapaleniem żołądka a obecnością bakterii w żołądku. H. Pylori Jest raczej wrażliwa na warunki zewnętrzne, potrafi jednak przeżywać w kwaśnym środowisku. Bakterię tą możemy rozpoznać bardzo szybko, po pierwszych objawach, jakie daje. Są to biegunka, gorączka, bóle brzucha, niestrawność i wymioty. Może być tak, że bakteria nie da żadnych objawów tak, jak z każdą chorobą. Zdarzają się takie przypadki. Może to być łagodne zapalenie błony śluzowej, które nie niesie za sobą ryzyka zarażenia tą bakterią. Zawsze dobrze jest zrobić po prosty bakteriologię w kierunku przeciwciał H. Pyroli. Możemy tego dokonać w każdym laboratorium diagnostycznym. Badanie wykonuje się z krwi obwodowej.

Oczywiście, nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy jako blog nie dali wam kilku domowych sposobów na zabezpieczenie się przed tą wstrętną bakterią.

Zacznijmy od tego, że produktem, który na tę chwilę mamy chyba w każdym markecie, warzywniaku, czy sklepie osiedlowym, a może pomóc, jest limonka. Wiadomo nie od dziś, że limonka zabija bakterię E. Coli. Wykazały to badania, w których to sok z limonki podano E. Coli i bakteriofagom MS2. Zaskakujące było to, że taka prosta substancja dostępna teraz już wszędzie poradziła sobie z tymi ustrojstwami o wiele lepiej, niż promienie słoneczne. Sok z limonki jest tak silny i skuteczny, że bez problemu możemy go stosować tam, gdzie mamy utrudniony dostęp do czystej wody. Jest alternatywną metodą nawet dla tabletek odkażających. Innym produktem, który radzi sobie z Helicobacter jest mało znana mastika. Jeżeli ktoś z was jest w grupie, która nie zna tego produktu, to już wyjaśniam, co to jest. Mastika to żywica drzewa, które nazywa się Pistacia Lentiscu. Oczywiście, nie byłoby jej ty wymienionej, gdyby nie miała właściwości leczniczych. Pomaga w odkażaniu, szczególnie jamy ustnej i przyspiesza gojenie ran. Można ją tę stosować na zaburzenia trawienia.

Bakteria, która atakuje układ pokarmowy – Helicobacter pylori

[vlikebox]

Ostatnim produktem jest propolis, który jest tak mocno antybakteryjny, że mówi się o nim naturalny antybiotyk.

Propolis to lepka, żywiczna substancja o barwie brunatnej. Jest używany przez pszczoły do pokrywania nim wszelkich elementów wewnętrznych ula, uszczelniania gniazda. Wytwarzany jest przez pszczoły głównie z substancji żywicznych zebranych z pączków niektórych drzew. Wzmacnia układ odpornościowy. Propolis dobrze rozpuszcza się w alkoholu etylowym, dzięki czemu możemy dość łatwo sporządzać lecznicze ekstrakty. Każda domowa apteka powinna posiadać proste w wykonaniu leki z propolisu. Działa on też na H. Pyroli. Należy stosować trzydzieści kropel na pół szklanki wody. Taki napój należy pić trzy razy dziennie. Propolis wykazuje różnokierunkowe działanie w profilaktyce i leczeniu szeregu chorób. Wykorzystywany jest w postaci surowca uzyskiwanego w pasiece, postaci wyciągów w alkoholu, maści. Przed zastosowaniem określonego przepisu zachęcam do konsultacji z lekarzem, niektóre osoby mogą być uczulone na propolis. Propolis wykazujący działanie przeciwdrobnoustrojowe (przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne), oraz regenerujące na uszkodzone tkanki znalazł zastosowanie w leczeniu szeregu chorób skóry, ran. Stosuje się go w formie nalewki lub maści propolisowej.

Bakteria, która atakuje układ pokarmowy – Helicobacter pylori

Nalewka z propolisu

Wskazania:

Przygotowanie:

Do butelki z 50 gramami surowca propolisu nalać 350 cmspirytusu etylowego i 150 cm3 wody. Nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2-3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie mieszając. Przefiltrować przez watę, przechowywać w ciemniej butelce.