Zdrowie, diety, zdrowe odżywianie

Anemia

Anemia zwana jest inaczej niedokrwistością, oznacza niższe od zalecanego stężenia hemoglobiny, hematokrytu lub erytrocytów we krwi.

Istnieje kilka przyczyn niedokrwistości: z powodu utraty znacznej ilości krwi (krwotoki), obfitych miesiączek, z powodu niedoboru żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego, miedzi (zwłaszcza podczas ciąży i karmienia piersią), z powodu niewłaściwej diety.

Anemia objawia się w organizmie różnymi objawami. Najprościej jest wykryć ja poprzez badanie krwi. Normy są różne w zależności od płci.

U mężczyzn o anemii mówimy, gdy:

– poziom hemoglobiny we krwi (HB) spada poniżej 14 g/dl,

– hematokryt (HCT, czyli określenie, ile procent objętości krwi stanowią krwinki czerwone) poniżej 42 proc.

– liczba erytrocytów (RBC) – poniżej 4,5 mln/l.

U kobiet:

– HB poniżej 12 g/dl (oprócz kobiet w ciąży, dla których normy są niższe),

– HCT poniżej 37 proc.,

– liczba erytrocytów poniżej 4 mln/l

Niedokrwistość często towarzyszy chorobie nowotworowej, wirusowi HIV, cukrzycy, niewydolności nerek, niedoczynności tarczycy, nadużywaniu alkoholu, chorobom serca i artretyzmie.

Czasem też anemia dotyka kobiety w ciąży i karmiące piersią. Jednakże aż 80%  przypadków anemii spowodowana jest niedoborem żelaza w organizmie.

[vlikebox]

Objawy anemii

– Bladość skóry i błon śluzowych

– Duszność po wysiłku

– Bóle i zawroty głowy

– Ogólne osłabienie i zmęczenie

– Płytki oddech

– Apatia, senność

– Mroczki przed oczami

– Depresja

– Szum w uszach

– Bóle w okolicy serca

– Łamliwość włosów i paznokci

– Suchość skóry

– Zmiany w błonie śluzowej języka i gardła

– Częste zajady w kącikach ust

– Kłopoty z koncentracją

Jak leczyć anemię?

Leczenie anemii zależne jest od jej rodzaju. Lekarz na podstawie badań zaleca odpowiednie środki. Jeśli anemia spowodowaną jest niewłaściwą dietą, należy skupić się na właściwym odżywianiu i uzupełnieniu niedoborów żelaza w diecie. Najlepiej przyswajalne, bo 30% jest żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (chude mięso, wędliny, wątróbka, podroby, jaja). Z warzyw (szpinak, rośliny strączkowe, kasze, szczypior, ziarna zbóż, brokuły, soczewica) oraz owoców (jabłka, banany, brzoskwinie) niestety tylko w 1%. Witamina C zwiększa 2-3 krotnie wchłanianie żelaza, dlatego pamiętajmy o cytrusach, czarnej porzeczce, papryce czy pomidorach. Należy ograniczyć picie kawy, gdyż kofeina utrudnia wchłanianie żelaza. Jeśli mamy ochotą na filiżankę kawy lub czarnej herbaty najlepiej pijmy je między posiłkami.

[vlikebox]

Pomocne w anemii

– herbatka z pokrzywy

– świeży sok z marchwi, buraczków, kapusty kiszonej

– kwaśne mleko

– szpinak

– seler

– rzeżucha

– zielenina (natka pietruszki, koperku, szczypior)

– orzechy laskowe

– miód i pyłek kwiatowy

– żeń-szeń