Anemia zwana jest inaczej niedokrwistością, oznacza niższe od zalecanego stężenia hemoglobiny, hematokrytu lub erytrocytów we krwi.
Istnieje kilka przyczyn niedokrwistości: z powodu utraty znacznej ilości krwi (krwotoki), obfitych miesiączek, z powodu niedoboru żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego, miedzi (zwłaszcza podczas ciąży i karmienia piersią), z powodu niewłaściwej diety.
Anemia objawia się w organizmie różnymi objawami. Najprościej jest wykryć ja poprzez badanie krwi. Normy są różne w zależności od płci.
U mężczyzn o anemii mówimy, gdy:
– poziom hemoglobiny we krwi (HB) spada poniżej 14 g/dl,
– hematokryt (HCT, czyli określenie, ile procent objętości krwi stanowią krwinki czerwone) poniżej 42 proc.
– liczba erytrocytów (RBC) – poniżej 4,5 mln/l.
U kobiet:
– HB poniżej 12 g/dl (oprócz kobiet w ciąży, dla których normy są niższe),
– HCT poniżej 37 proc.,
– liczba erytrocytów poniżej 4 mln/l
Niedokrwistość często towarzyszy chorobie nowotworowej, wirusowi HIV, cukrzycy, niewydolności nerek, niedoczynności tarczycy, nadużywaniu alkoholu, chorobom serca i artretyzmie.
Czasem też anemia dotyka kobiety w ciąży i karmiące piersią. Jednakże aż 80% przypadków anemii spowodowana jest niedoborem żelaza w organizmie.
[vlikebox]
Objawy anemii
– Bladość skóry i błon śluzowych
– Duszność po wysiłku
– Bóle i zawroty głowy
– Ogólne osłabienie i zmęczenie
– Płytki oddech
– Apatia, senność
– Mroczki przed oczami
– Depresja
– Szum w uszach
– Bóle w okolicy serca
– Łamliwość włosów i paznokci
– Suchość skóry
– Zmiany w błonie śluzowej języka i gardła
– Częste zajady w kącikach ust
– Kłopoty z koncentracją
Jak leczyć anemię?
Leczenie anemii zależne jest od jej rodzaju. Lekarz na podstawie badań zaleca odpowiednie środki. Jeśli anemia spowodowaną jest niewłaściwą dietą, należy skupić się na właściwym odżywianiu i uzupełnieniu niedoborów żelaza w diecie. Najlepiej przyswajalne, bo 30% jest żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (chude mięso, wędliny, wątróbka, podroby, jaja). Z warzyw (szpinak, rośliny strączkowe, kasze, szczypior, ziarna zbóż, brokuły, soczewica) oraz owoców (jabłka, banany, brzoskwinie) niestety tylko w 1%. Witamina C zwiększa 2-3 krotnie wchłanianie żelaza, dlatego pamiętajmy o cytrusach, czarnej porzeczce, papryce czy pomidorach. Należy ograniczyć picie kawy, gdyż kofeina utrudnia wchłanianie żelaza. Jeśli mamy ochotą na filiżankę kawy lub czarnej herbaty najlepiej pijmy je między posiłkami.
[vlikebox]
Pomocne w anemii
– herbatka z pokrzywy
– świeży sok z marchwi, buraczków, kapusty kiszonej
– kwaśne mleko
– szpinak
– seler
– rzeżucha
– zielenina (natka pietruszki, koperku, szczypior)
– orzechy laskowe
– miód i pyłek kwiatowy
– żeń-szeń